Stiri si noutati

2005 a fost un an prost pentru industrie si rom?ni

Anul 2005 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru economia romaneasca, a afirmat miercuri, intr-o conferinta de presa, Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903.
Schimbarea Codului Fiscal si introducerea cotei unice, dublata de liberalizarea contului de capital, care a fost sustinuta prin aprecierea brusca a monedei nationale, a dus la pierderi enorme pentru cele mai competitive intreprinderi din industria Romaniei, pentru cele care fac export pe piata europeana.
"Adaugarea la aceste cauze a instabilitatii accentuate a mediului fiscal, intretinuta de multe ori de declaratii ale celor doi ministrii de Finante sau ale guvernatorului Bancii Centrale, au facut ca industria romaneasca sa traverseze unul dintre cei mai slabi ani postrevolutionari", a afirmat presedintele UGIR-1903.
In toate ramurile industriei s-au inregistrat in acest an scaderi semnificative. Deficitul balantei comerciale a crescut fata de anul trecut cu 2,5 miliarde de euro, adica cu 45 la suta. Acesta este bilantul real al economiei romanesti in anul 2005, este de parere acelasi Ioan Cezar Coraci.
UGIR-1903 este profund ingrijorata de problemele cu care se confrunta industria romaneasca la inceputul anului 2006, anul preaderarii Romaniei la Uniunea Europeana, de aceea solicita Guvernului Romaniei sa inceapa imediat discutii cu confederatiile patronale reprezentative pentru a elabora un plan de masuri concrete, cu termene fixe si responsabilitati clare, gestionate in comun de Executiv si confederatiile patronale, care sa permita pregatirea industriei si economiei romanesti pentru integrarea europeana prin cresterea competitivitatii, rezolvarea problemelor de mediu, cresterea calificarii fortei de munca, dar si asanarea mediului de afaceri prin eliminarea birocratiei, reducerea coruptiei, a costurilor inutile si asigurarea stabilitatii.
Membrii UGIR cred ca vremea declaratiilor politice festiviste a trecut si numai actiuni precise si coerente pot opri declinul industriei romanesti si pot sustine integrarea europeana a acesteia.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *