Stiri si noutati

Balarii si tencuiala cazuta in bazele de tratament

Ana Maria Prelipcean

Statiunile balneo-climaterice din Romania sunt intr-o stare jalnica. La inceputul anului, Directia Generala de Autorizare si Control din cadrul Ministerului Turismului a verificat 123 de statiuni si a dat amenzi de aproape un miliard de lei, iar dupa aproape cinci luni, situatia este identica. Statiunile sunt in aceeasi stare jalnica, neingrijite si tot fara turisti.

Nu exista apa curenta

Statiunile Baile Herculane, Tusnad, Slanic Moldova si Baile Felix au primit amenzi de sute de milioane, pentru ca sunt alimentate discontinuu cu apa. Pe langa acest neajuns, considerat major atunci cand este vorba despre o statiune turistica, in foarte multe unitati apele sunt murdare, deoarece deversarile apelor uzate se fac chiar in lacuri, cum este cazul raului Sebes. Controalele au scos la iveala faptul ca lacurile de agrement sunt neingrijite, fiind un adevarat paradis al broastelor si al malului. Asa se intampla pe Lacul Tusnad si pe raul Cerna.

Tencuiala cade pe turisti

Mizeria si lipsa de confort caracterizeaza majoritatea vilelor de la Govora, Baile Herculane, Baza Neptun, Tusnad, Baile 1 Mai, Buzias si Slanic Moldova, unde varul nu mai sta de mult pe pereti, dand casutelor un aer de ruine. Tencuiala cade, lasand ochiului privitorului gauri si crapaturi in pereti. Din acest motiv, turistii sunt tot mai putini. Conditiile de cazare si de tratament sunt jalnice, preturile nejustificand sub nici o forma serviciile de calitate foarte proasta. In aceeasi ordine de idei, la Baile Herculane, Moneasa, Covasna, Amara si Sovata, aparatura medicala n-a mai fost schimbata de aproape 35 de ani, iar personalul nu da dovada intotdeauna de supercalitati profesionale. Piscinele nu au fost renovate de mai bine de 20 de ani, avand faianta cazuta si robinetii ruginiti, iar pentru tratament se folosesc mese improvizate.

Privatizarea, singura sansa

In cea mare parte a anului, statiunile balneare sunt goale. Pentru ca ele sa supravietuiasca, singura sansa ar fi privatizarea. Aceasta este concluzia la care a ajuns Ministerul Turismului, in urma controalelor efectuate. Prima care a facut pasul spre redresare este statiunea Baile Herculane, parte din aceasta fiind concesionata unei firme care a inceput sa-i schimbe infatisarea.

Celelalte statiuni sunt inca sortite asfixierii, napadite cum sunt de balarii.

Patronii statiunilor arunca vina pe Ministerul Sanatatii

In timp ce controalele Ministerului Turismului au relevat un adevarat dezastru in statiunile de tratament, organizatia patronala a turismului balnear sustine ca investitiile facute in statiuni ajung la zeci de miliarde de lei. Vicepresedintele organizatiei si managerul general al societatii Turism-Covasna, Ioan Mugur Topolnitchi, a declarat ca "numai in aceasta baza de tratament au fost investite 18 miliarde de lei". Mihai Hadolescu, directorul statiunii Govora, a declarat la randul sau ca a investit in ultima perioada "aproximativ 10 miliarde de lei numai pe aparatura medicala". Patronii sustin ca actuala lege 109/2000 le ingradeste activitatea, angajarile de personal medical fiind posibile doar cu acordul Ministerului Sanatatii, pe care il acuza ca a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a distruge acest sector. (S.E.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *