Stiri si noutati

Coruptia ramane principala problema a tarii noastre in perspectiva aderarii la UE

Coruptia ramane principala problema a tarii noastre in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, desi Romania a facut usoare progrese in ultimul an, concluzioneaza Raportul National asupra Coruptiei realizat de Transparency International Romania si dat publicitatii, luni, de directorul executiv al organizatiei, Victor Alistar. Directorul TI-Romania a declarat ca evolutia reformelor din ultima perioada arata ca ‘tara noastra s-a inscris pe un drum bine definit al combaterii coruptiei si ca poate deveni membra a Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007’, dar a recomandat politicienilor romani sa isi modereze ‘atitudinile triumfaliste’.

 ‘Este necesara mentinerea presiunii asupra Guvernului pentru a continua eforturile in privinta combaterii coruptiei si cresterii nivelului de integritate publica’, a spus Victor Alistar. El a adaugat ca, in perioada martie 2005 – martie 2006, analizata in raportul Transparency International, institutiile publice si-au mai imbunatatit procedurile administrative, insa reformele anticoruptie nu au dat rezultatele asteptate de cetatean care se confrunta, in continuare, in mare masura, cu aceleasi probleme in relatia cu sectorul public. ‘Sunt de remarcat aspectele notabile la nivelul procedurilor administrative in relatia cu cetateanul, care par sa fie mai simple si mai clare, dar fara impact vizibil in privinta micii coruptii. Este necesara securizarea deciziei publice in domeniile sanatatii, educatiei, achizitiilor publice, contractelor de infrastructura si administratiei publice locale’, a spus directorul TI-Romania.

Totodata, raportul puncteaza drept ‘cel mai mare insucces al anului care a trecut’ neinfiintarea agentiei de integritate, institutia insarcinata cu monitorizarea si sanctionarea conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, precum si cu controlul averilor functionarilor publici, magistratilor, demnitarilor si administratorilor societatilor publice. La capitolul combaterea coruptiei sunt enumerate ca lipsuri ratarea crearii instrumentelor de repatriere a averilor, conform Conventiei ONU impotriva coruptiei, capacitatea administrativa scazuta in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor, neutilizarea comisiilor de disciplina pentru functionarii publici si neaplicarea prevederilor privind avertizorii de integritate.

La nivelul sanctionarii coruptiei, raportul semnalizeaza capacitatea inca scazuta a DNA de a furniza rezultate concrete prin dosarele de mare coruptie trimise in instanta, dar si prin tendinta clasei politice de a se proteja de riscul crearii precedentului ‘pentru a nu deschide o cutie a Pandorei’, dupa cum a subliniat Victor Alistar. Raportul National asupra Coruptiei este realizat in fiecare an de catre TI-Romania, insotind Raportul Global asupra Coruptiei editat de Secretariatul International de la Berlin al Transparency International. Monitorizarea si concluziile Transparency International Romania vor fi folosite de Directia Extindere a Comisiei Europene in redactarea Raportului de tara care va fi prezentat pe data de 16 mai.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *