Stiri si noutati

Cresterea euro va arunca in aer preturile bunurilor de consum

Marius Guta, Arpad Dobre

Analistii economici sustin ca perioada urmatoare va aduce cu sine o crestere generalizata a preturilor tuturor produselor de baza, incepand cu painea, laptele, ouale, produsele alcoolice, cafeaua si terminand cu produsele electrocasnice. Vina pentru toate acestea o poarta moneda unica europeana, care a atins valori nemaiintalnite si a carei crestere pare fara de sfarsit.

"Nu ne putem opune la cresterea mondei unice"

Moneda unica europeana s-a apreciat din nou fata de dolar, urcand la cea mai mare valoare din luna ianuarie 1999, dupa ce Rezerva Federala a SUA (n.n., Banca Centrala a SUA) a decis sa nu modifice ratele principalelor dobanzi. Ca urmare, fata de cotatiile de la sfarsitul anului 2002, euro a crescut, pe piata interna, cu aproape 3.000 de lei. Ceea ce este mai ingrijorator este faptul ca specialistii nu sunt prea optimisti in privinta domolirii cresterii monedei unice. "Practic, nu putem face nimic. Nu ne putem opune cresterii euro si, ca urmare, va trebui sa suportam si sa platim toate consecintele care decurg din acest fapt", ne-a declarat cunoscutul analist economic Ilie Serbanescu.

Crestere corespunzatoare a accizelor

Potrivit acestuia, cresterile de preturi care vor urma sunt, in primul rand, consecinta faptului ca peste doua treimi din importuri provin din Uniunea Europeana. "Nu stim nimic despre o majorare generala, dar este posibil ca producatorii sa scumpeasca painea ca urmare a cresterii costurilor. Pe de alta parte, se poate ca noul pret sa fie impus de comercianti", ne-au declarat surse din industria de panificatie.

In plus, accizele sunt stabilite si platite in euro, fapt care va obliga producatorii sa creasca preturile si tarifele.

"O gura de oxigen pentru exportatori"

Cresterea monedei unice nu va aduce numai neplaceri, existand si persoane care vor castiga destul de mult si care vor profita din plin de actualul context. "Pentru importatori, actuala situatie este un veritabil doliu, iar pentru exportatori, o gura de oxigen, care mai diminueaza pierderile acumulate in perioada 2001 – 2002. Asemenea diferenta majora nu este de dorit pe termen lung. In ceea ce priveste interventia Bancii Nationale, aceasta nu se impune neaparat, dar BNR ar trebui sa fie cu ochii pe cosul valutar. Pe de alta parte, aceasta stare de lucruri ar putea fi benefica economiei romanesti in contextul in care se vor diminua importurile si vor creste exporturile", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

"Hiba este pe pietele internationale"

Dealerii apreciaza ca este necesara o pozitie activa a BNR in piata valutara si monetara pentru a contracara eventuale efecte inflationiste determinate de aprecierea excesiva a euro, in timp ce reprezentantii bancii centrale afirma ca nu se va interveni pe miscarile raportului euro/dolar. "In primul rand, trebuie spus ca hiba nu este la noi, ci pe pietele internationale. Graficele sunt foarte jucause. Acum vedem ca euro urca, pentru ca peste cateva minute sa constatam ca o ia in jos, pentru ca apoi sa-si reia cresterea. Orice evolutie de pe pietele externe se reflecta instantaneu si pe piata interna", ne-a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"Tinta de inflatie nu e in pericol"

Referitor la solicitarile unor analisti si dealeri privind interventia bancii centrale in piata valutara, Adrian Vasilescu ne-a declarat ca acest lucru nu este necesar. "Nu avem motive de interventie. In momentul de fata, deprecierea monedei nationale este inca in grafic, avand in vedere atat cursul leu/euro, cat si cursul leu/dolar. In ceea ce priveste efectele, acestea sunt diferite. Agentii economici care importa produse din Uniunea Europeana pierd, in timp ce exportatorii castiga. Pe de alta parte, trebuie retinut faptul ca pretul produselor energetice este stabilit in dolari, ceea ce constituie un avantaj in momentul de fata", a mai spus Adrian Vasilescu.

Isarescu: "Cresterea euro va tempera apetitul pentru creditarea in valuta"

Aprecierea monedei europene fata de dolar nu are inca impact inflationist in Romania, intrucat este compensata de scaderea pretului la titei, dar ar putea crea probleme daca euro va trece de pragul de 1,15 dolari, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a recunoscut ca in piata interbancara romaneasca exista un deficit semnificativ de valuta si a afirmat ca evolutia monedei europene va tempera apetitul excesiv pentru creditarea in valuta. In opinia guvernatorului, componenta psihologica rezultata in urma cresterii euro va avea un impact redus asupra inflatiei. "Exista o miscare de turma explicabila pe pietele valutare si toata lumea cumpara euro. Un baiat destept s-ar orienta acum spre dolar", a spus Isarescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *