Stiri si noutati

Curatenie generala pe piata autohtona de capital

Marius Guta

Societatile de servicii de investitii financiare vor functiona dupa un nou regulament, mai strict

Numarul societatilor care opereaza pe piata de capital, avand ca obiect de activitate tranzactiile mobiliare s-ar putea reduce simtitor in perioada urmatoare, sustin analistii economici. Explicatia este data de noile conditii de autorizare si de functionare impuse acestor societati de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin "Regulamentul nr3/2002", intrat in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute, o data cu publicarea sa in "Monitorul Oficial".

Doua luni, termen de gratie

Potrivit noilor reglementari, toate societatile de valori mobiliare (SVM) care activeaza in acest moment pe piata autohtona de capital vor trebui sa se transforme in societati de servicii de investitii financiare (SSIF). In plus, pana la data de 9 aprilie a.c., acestea vor trebui sa depuna la CNVM o cerere de reautorizare, conditie care ar putea reduce in mod dramatic numarul SVM-urilor si, implicit, al viitoarelor SSIF-uri. "Numarul societatilor de valori mobiliare ar putea sa se reduca in urma reautorizarii ca societati de servicii de investitii financiare, asa cum prevede Regulamentul 3/2002, la elaborarea caruia s-a tinut cont de Directiva Europeana 93/22 privind societatile de intermediere pe piata de capital", ne-au declarat surse din cadrul CNVM. Pe de alta parte, unii analisti economici sustin ca noile reglementari nu fac decat sa birocratizeze in mod excesiv piata de capital.

Fara "antecedente fiscale"

Noutatile aduse de noul regulament cu privire la procedurile de autorizare impun obligativitatea ca membrii structurilor de conducere executive sau de administrare sa nu aiba "antecedente penale si fiscale". Sunt avute in vedere, astfel, persoanele care au dovedit ca tin atat de mult la bani, incat nu mai vor cu nici un chip sa se desparta de ei, nici macar de cei pe care ii datoreaza statului sau altor persoane.

De asemenea, cel putin unul dintre membrii Consiliului de Administratie, precum si directorul executiv, trebuie sa fie absolventii unui curs de specialitate, autorizat de catre CNVM.

Capital social de minimum 2 miliarde

Pentru ca multe dintre actualele SVM-uri isi desfasoara activitatea in spatii mai mult sau mai putin improvizate si total neadecvat unei astfel de activitati, CNVM a impus ca spatiul destinat sediului social sa fie de minimum 70 mp. In plus, acesta nu poate fi amplasat la subsol. In functie de tipul de investitii financiare prestate, capitalul social al SSIF-urilor a fost majorat pana la opt miliarde de lei, dar nu mai putin de doua miliarde. De asemenea, aportul in natura nu poate fi mai mare de 25% din capitalul social.

Plan de afaceri detaliat

Autorizatia de infiintare a SSIF se elibereaza in baza unei cereri, care trebuie sa cuprinda, printre altele, proiectul actului constitutiv, precum si CV-ul persoanelor din structurile de conducere. In plus, este necesar un plan de afaceri care sa cuprinda prezentarea operatiunilor ce urmeaza sa fie desfasurate, studiul pietei si al factorilor ce pot afecta fezabilitatea planului de afaceri, politica de investitii si planul de finantare a afacerii, incluzand perioada de recuperare a investitiei. Trebuie stabilita, de asemenea, structura organizatorica, precizandu-se responsabilitatile si limitele de competenta ale personalului cu putere de decizie.

Obligatii fata de clienti

Serviciile de investitii financiare vor putea fi prestate numai in baza unui contract scris, care va contine cel putin urmatoarele clauze: serviciile de investitii financiare ce vor fi prestate, durata contractului, modul in care contractul poate fi reinnoit sau modificat, procedura si mijloacele prin care clientii vor transmite ordine si instructiuni. De asemenea, SSIF-urile sunt obligate sa informeze clientul in legatura cu aparitia unor riscuri care ar putea fi legate de capitalul investit. In situatia recomandarii unei investitii, trebuie prezentate clientului toate informatiile afisate in piata cu privire la valorile mobiliare si instrumentele financiare ce fac obiectul investitiei respective.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *