Stiri si noutati

Dupa 1 februarie, ratele si dobanzile vor putea fi negociate direct in magazin

Marius Guta

De luna viitoare, cumpararea in rate a produselor electrocasnice va deveni mult mai dificila, consecinta directa a conditiilor dure si, dupa majoritatea analistilor, nejustificate, impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Ca urmare, magazinele si, mai ales, retelele de magazine care comercializeaza astfel de produse isi vor modifica strategiile pentru a mentine vanzarile la un nivel apropiat de cel actual. Una dintre solutii are in vedere negocierea nivelului dobanzilor cu potentialii clientii "direct in magazin".

Reculul pietei de retail (vanzare "la bucata") intervine in fiecare an dupa sarbatorile de iarna, cand oamenii cumpara "in exces", secatuindu-si, astfel, o mare parte din economii. Vanzarile in rate, cu avans zero, prezinta un avantaj de neegalat: achizitionarea unui produs de folosinta indelungata fara a avea bani.

"Ratele nu vor disparea"

De luna viitoare, acest fapt nu va mai fi posibil, astfel ca, teoretic, vanzarile vor scadea. Cu toate acestea, pe ansamblu, anul acesta piata de retail va creste, sustin analistii economici si reprezentantii marilor retele de magazine. "In 2004, piata de electronice si electrocasnice va creste cu 10-15%, iar romanii vor continua sa cumpere in rate chiar si in noile conditii de creditare impuse de BNR", a declarat Dan Ostahie, director general Altex.

Credit personalizat

Unul dintre noile concepte ce vor fi introduse din februarie il reprezinta "creditul personalizat". "Anticipand tendintele pietei, noi vom oferi creditul personalizat, astfel incat fiecare client sa poata beneficia de finantare pentru cumpararea bunurilor in rate", a mai spus directorul Altex. Practic, prin creditul personalizat, fiecare client va avea posibilitatea sa discute direct cu reprezentantii magazinului si sa stabileasca, in functie de venit, dobanda pe care o va plati. "In acest fel, clientii vor putea, practic, sa-si negocieze dobanda. Evi-dent, mai sunt de pus la punct unele amanunte, dar in principiu cam aceasta va fi procedura", ne-a declarat Tereza Predescu, director de comunicare la Altex.

E posibil un "efect de inhibare"

Reculul vanzarilor va fi mai mare decat o impun conditiile concrete din piata, mai ales in urmatoarele doua luni, sustin specialistii in domeniu. Acest fapt este determinat de volumul mai mare al vanzarilor inregistrat in decembrie. Astfel, Marius Ghenea, directorul general al Flanco International, afirma ca luna luna trecuta vanzarile au fost de doua ori mai mari comparativ cu anul anterior. "Vanzarile din ianuarie s-ar putea situa la un nivel foarte bun, raspunsul din piata, inca din primele zile ale noului an, fiind unul pozitiv. Dupa intrarea in vigoare a noilor norme de creditare a persoanelor fizice, vom asista probabil, in perioada februarie-martie, la un efect de inhibare a vanzarilor, insa nu putem inca estima cat de semnificativ va fi acesta", a mai spus Marius Ghenea.

Avans de minimum 25%

Potrivit normelor BNR, la evaluarea bonitatii solicitantului de credit se va avea in vedere ca ratele de credit si dobanda sa reprezinte cel mult 30% din veniturile nete ale sale si ale familiei sale. In situatia in care creditul de consum are ca destinatie achizitionarea de bunuri, solicitantul trebuie sa depuna un avans de minimum 25% din valoarea respectivelor bunuri. Din dosarul de creditare vor face parte, in mod obligatoriu, adeverintele prin care se atesta capacitatea solicitantilor de a dispune de venituri certe, care au un caracter permanent. In plus, sunt obligatorii documente care sa evidentieze valoarea angajamentelor de plata ale solicitantului si ale familiei acestuia "si in mod special a obligatiilor devenite exigibile si neonorate la scadenta". In acest scop, solicitantul va prezenta o declaratie la care vor fi anexate copii de pe documente precum contracte de credit, contracte de leasing, contracte de cumparare in rate a bunurilor de folosinta indelungata, contracte de garantie".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *