Stiri si noutati

Economia si tranzactiile bursiere in crestere favorizeaza fondurile de investitii

Romania se afla, in prezent, pe un trend ascendent din punctul de vedere al fondurilor deschise de investitii, a aratat presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest, Eugen Voicu, marti, intr-un seminar privind piata bancara, organizat in cadrul ”Zilelor Biz 2005”. Acest curent este sustinut de cresterea economica, precum si de cresterea volumului de tranzactii la bursa, a explicat el.
Randamentele fondurilor deschise de investitii sunt, incepand cu 1999, unele de exceptie, mereu peste nivelul inflatiei, a declarat, pentu Rompres, Voicu. Astfel, fondurile diversificate au ajuns in ultimile 12 luni la dobanzi intre 22 si 37 la suta, cele de actiuni, la 33-35 la suta, iar cele de obligatiuni, care ar fi compatibile cu depozitele la termen pe un an, chiar si din punct de vedere al gradului de siguranta, a 12-13 la suta, a adaugat presedintele Certinvest.
Este nevoie de formarea populatiei in ceea ce priveste fondurile de investitii, a adaugat Voicu.
"Experientele urate nu au fost numai apanajul Romaniei, s-au petrecut in multe tari din jur, insa promovarea ulterioara a fost mai puternica, cu toate ca efectul evenimentelor nefericite a cantarit foarte mult", a aratat acesta.
A mai existat un moment semnificativ in evolutia fondurilor deschise de investiti, cand au scazut dobanzile foarte mult, in urma cu cativa ani. ?i la noi au scazut, practic, de un an de zile. "Acesta este mometul cand clientii isi pun mai serios intrebarea ce sa faca cu banii lor", a explicat el.
Anul 2006 va fi unul bun pentru fondurile de investiti, considera Voicu, desi, deocamdata, nu se pot face aprecieri, avand in vedere ca inca nu a fost definitivata legislatia cu privire la nivelul de impozitare al fondurilor, a mai adaugat el.
Foarte important in ceea ce priveste fondul deschis de investitii este rolul bancii depozitare, a explicat presedintele Certinvest, in cadrul seminarului. Foarte multe banci se pregatesc sa intre pe aceasta piata, in momentul de fata, printre care si banca Transilvania, HVB Bank, Bancpost, a aratat Voicu. In prezent, in Romania, exista 22 de fonduri deschise de investitii si 12 administratori. In medie, exista investitii de cinci-sase euro, pe locuitor, a mai adaugat el, in timp ce, in tarile din jur, exista investitii de 400-500 de euro pe locuitor.
Prin lansarea unui indice de actiuni propriu, pin contul individual administrat, investitori au posibilitatea de a cumpara actiuni la orice fond, cand acesta va fi listat, a spus Voicu. "E bine, totusi, sa ne abtinem, in primii doi ani", a adaugat el, explicand ca respectivul fond va functiona asemeni SIF-urilor, care nu au avut de la inceput un randament puternic.
Evenimentul "Zilele Biz" este organizat in parteneriat cu ING si Orange./

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *