Stiri si noutati

Enache Jiru: Procesul de privatizare a CEC va fi finalizat pana in decembrie 2005

Carmen Neacsu

Noul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Enache Jiru, a declarat ieri ca privatizarea acestei institutii bancare se va finaliza pana in decembrie 2005. In opinia sa, reteaua foarte dezvoltata de unitati CEC in mediul rural constituie activul principal al institutiei si punctul forte in procesul de privatizare.

Accent pe conservarea retelei

"Sunt foarte multe localitati in tara unde CEC este prezenta, dar nu si alte banci. Cota de piata din mediul rural este foarte importanta si sunt convins ca orice potential investitor va fi atras de o astfel de retea", a declarat Jiru. El a explicat ca aceasta situatie ofera CEC perspective pozitive "deoarece alte banci dezvolta abia acum strategii de extindere in acest domeniu", pe fondul unei saturatii a pietei din mediul urban. Seful CEC a opinat ca acest lucru va atrage investitori specializati pe activitatea de retail. CEC detine acum 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decat in anul 2000. Dintre acestea, peste 550 sunt plasate in mediul urban, iar 867 de agenti se gasesc in localitatile rurale.Tot la capitolul puncte forte, Jiru a mai amintit si de activitatea profitabila a institutiei, precum si experienta bogata in activitatea de economisire. "Nu vad nici un risc in ceea ce priveste cota de piata a CEC dupa retragerea garantiei statului. Practic, garantia statului este inlocuita cu garantia morala a investitorului si cu un rating pe pietele internationale care este foarte bun".

Continuarea restructurarii si colaborarea cu consultantul in cadrul procesului de privatizare sunt cele doua obiective principale anuntate de Jiru care ar trebui atinse pana la finele anului viitor.

"Renuntarea la garantarea, din partea statului, a depozitelor populatiei, nu va conduce la scaderea numarului de clienti ai CEC, considera Enache Jiru."

Proiecte de viitor

"Nu este recomandabil a face investitii mari in perioada de dinainte de privatizare", a mai declarat seful CEC, care a anuntat si intentia de "temperare" a activitatilor care ar putea avea influente aspra pretului de vanzare a CEC. Astfel, contractul cu o banca germana pentru infiintarea unei case de economii pentru domeniul locativ a fost suspendat pana la stabilirea strategiei de privatizare, fiind regandita extinderea activitatii si in alte domenii financiare, precum leasingul. CEC va continua insa proiectul privind introducerea smart cardurilor, precum si procesul de informatizare a bancii, prin eforturi interne. Jiru a mai apreciat ca serviciile bancare reprezinta domeniul in care CEC a ramas in urma si care poate adauga valoare societatii. Se preconizeaza ca CEC va realiza din 2005 transferuri de bani din strainatate, suportul principal fiind gradul ridicat de acoperire in teritoriu oferit de reteaua de sucursale.

Reducerile de personal, cu intarziere

Programul de restructurare a avut mai multe obiective de eficientizare, printre care si diminuarea numarului de personal, care a scazut de la peste 12.000 de angajati in 2000 la 9.270 in prezent. Oportunitatea reducerii numarului de salariati, in acest an, cu 500 de persoane va fi decisa impreuna cu consultantul pentru privatizare. "Reducerea trebuia facuta mai de mult. Acum va trebui sa asteptam parerea consultantului, pentru ca nu vrem sa luam hotarari care pot afecta pretul de vanzare fara sa avem si o opinie din partea acestuia", a mai spus oficialul CEC.

Potrivit calendarului de privatizare aprobat de Guvern, pana luna viitoare va trebui numit consultantul de privatizare. Acesta va elabora strategia de vanzare a CEC pana in luna februarie anul viitor. Guvernul va aproba strategia de privatizare pana la sfarsitul lunii martie 2005, procesul urmand sa fie incheiat pana la finele anului viitor. Comisia de privatizare a selectat in luna iunie sase banci pentru a depune oferte de consultanta, si anume JP Morgan, Citigroup Global Markets Limited, Rothschild Conseil International, HSBC, Credit Suisse First Boston (Europe) Limited si BNP Paribas. CEC a incheiat anul 2003 pe locul patru in ierarhia bancilor autohtone, dupa valoarea activelor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *