Stiri si noutati

Investitorii germani sunt interesati de industria electronica si automotive, in Rom?nia

Perceptia germanilor fata de imaginea Romaniei s-a imbunatatit in ultimii ani, iar investitorii sunt interesati de domenii precum industria electronica sau cea a automotivelor, a apreciat, luni, directorul general al Camerei de Comert Romano Germane, Dirk Rutze.
”Am avut in prima parte a acestui an o crestere de 20 la suta a schimburilor comerciale si cred ca cooperarea dintre cele doua tari se indrepta catre o evolutie buna, iar companiile germane vor investi in Romania si in viitor”, a declarat pentru Rompres, Dirk Rutze.
Potrivit lui Rutze, Romania a cunoscut, in ultimii ani, o dezvoltare in mai multe multe ramuri precum industria textila, productia de anvelope, software, prelucrarea metalului. In prezent, in urma investitiilor germane se produc anual circa 15 milioane anvelope (in special la Timisoara), iar Siemens s-a extins ajungand la un numar de 500 ingineri regionali si peste 6.000 locuri de munca create, in Timisoara, Arad, Sibiu.
”In domeniul mecanicii fine vad Clujul ca pe o destinatie promitatoare pentru investitori..Romanii sunt harnici, manopera este ieftina si exista multi oameni in locuri de top”, a spus Rutze, explicand ca intreprinderile trebuie sa investeasca mai mult in training. ”In prezent circa 15.000 romani sunt trimisi in Germania la cursuri de perfectionare”, a mentionat Rutze.
In prezent in Romania exista un numar de 12.201 companii cu capital german, cu un volum total al capitalului investit de 1,128 miliarde dolari, fiind locul doi in ierarhia investitorilor straini, dupa Italia. Principalele domenii de activitate in care acestia au investit sunt energie, centrale termice, metalurgie, productie auto, industria textila, alimentara, software.
In opinia lui Rutze, in urmatorii cinci ani, Romania nu va mai fi o tara cu salarii mici, mai ieftina decat Cehia, Polonia sau Ungaria, dar mai scumpa decat Bulgaria si alti vecini, iar preturile vor creste rapid.
Rutze a dat exemplu piata imobilelor al caror pret a crescut de la 8-10.000 dolari pentru un apartament cu trei camere, in urma cu cinci-sase ani, la 80.000-120.000 dolari in prezent. Spatiile de inchiriat pentru birouri au crescut de la 800 dolari la 3-5.000 dolari in prezent.
”Romania are nevoie urgenta de infrastructura, iar in urmatorii ani vor fi necesari circa 30 miliarde euro pentru protectia mediului care este o problema”, a spus Rutze.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *