Stiri si noutati

Isarescu: Banca Nationala a cumparat peste un miliard de euro in 2005

Consuela Stegarescu

Vocea guvernatorului Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a devenit mai blanda, ieri, dupa ce exportatorii au cerut Parlamentului sa schimbe conducerea BNR, chiar daca "sagetile" la adresa acestora au curs in valuri. "Comunicatul de marti al Asociatiei Exportatorilor din Romania este gresit adresat Bancii Nationale si reflecta puncte de vedere inguste", a spus guvernatorul. El le-a recomandat exportatorilor "sa treaca pe un limbaj profesionist, eventual sa-si caute sfatuitori mai buni, nu printre cei care si-au pierdut slujbele in 1980".

Isarescu a explicat ca o banca centrala care "cumpara valuta, scade dobanzile si lasa lichiditate in piata nu apreciaza leul, cu toate ca aceasta e impotriva obiectivelor ei". "Am intervenit si cursul e mai mare; in ianuarie si in februarie am cumparat o suma similara cu cea achizitionata in 2003 – peste un miliard de euro", a argumentat Isarescu.

In acelasi timp, el si-a declarat compasiunea si fata de romanii care muncesc peste granite. "Intelegem ca sunt doua milioane de romani care primesc bani din strainatate, depind de acestia, iar aprecierea leului este o adevarata durere pentru ei", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a respins acuzatiile potrivit carora BNR are o pozitie elitista si aroganta: "Nu e nici o aroganta. Suntem alaturi de ei, dar nu putem fi alaturi de persoane care reflecta puncte de vedere inguste. Presupun ca nu sunt de acord toti exportatorii cu pozitia ANEIR".

Isarescu: Nu stim sau nu spunem

"BNR afirma cu mana pe inima ca nu are sau ca nu va poate spune marjele de curs pe care cautati sa le aflati", a afirmat Isarescu. "Controlam situatia, stim ce avem de facut. Cursul se va stabiliza, nu stim unde", a adaugat acesta.

Banca Centrala evita o sustinere artificiala, fortata a cursului de schimb la 40.000 lei, care ar fi urmata inevitabil de o prabusire peste noapte, la intrari masive de capital, potrivit explicatiilor guvernatorului. El a precizat insa ca spre deosebire de exportatorii care vor un curs de schimb cat mai ridicat pentru euro, investorii straini reusesc sa fie profitabili si la un curs al monedei unice europene de 36.000 lei. Guvernatorul a "desfiintat" si acuzele ANEIR referitoare la pierderile inregistrate de BNR: "Daca as fi rautacios, as spune ca pierderile noastre sunt castigul lor (…) N-a fost nici o pierdere, Banca Centrala nu s-a dus la Ministerul Finantelor sau in alta parte sa ceara bani".

Seful BNR se arata deschis discutiilor cu exportatorii, dar in anumite conditii. "Daca exportatorii inteleg ce inseamna politica monetara, sunt de acord sa ne asezam la masa de discutii. Prin cresterea componentei financiare, piata valutara devine o piata de profesionisti, nu una de plangaciosi", a spus Isarescu.

ANEIR, pichetare cu pensionari?

In timp ce Isarescu oferea explicatii ziaristilor, ANEIR si exportatorii de mobila pichetau sediul BNR, protestand fata de politica de curs valutar.

La finalul conferintei de presa, numarul celor care pichetau se ridica la 20-30 de persoane.

Leul greu nu va fi amanat

Guvernatorul BNR a raspuns ieri si criticilor Consiliului Investitorilor Straini referitoare la introducerea leului greu. Denominarea monedei nationale nu va fi amanata si nu exista intarzieri de reglementare din partea Bancii Centrale care sa ingreuneze procesul, a precizat Isarescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *