Stiri si noutati

Leul greu: ultima noapte de festivism pentru oficiali, prima zi de deriva pentru populatie

Consuela Stegarescu

Primii lei grei au fost retrasi in noaptea de 1 iulie de la un bancomat instalat special in incinta sediului general al BRD-GSG de catre primul om al tarii, presedintele Traian Basescu. Urmatorii care au extras noile bancnote din bancomatul BRD au fost premierul Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu.

La festivitatea de intampinare a noului leu au participat reprezentanti ai Executivului, ai Bancii Nationale, bancheri si oameni de afaceri. O absenta ilustra a fost ministrul finantelor, Ionut Popescu. In schimb, a fost prezent predecesorul sau, Mihai Tanasescu.

Chiar daca pe fetele transpirate ale oficialilor prezenti se putea citi oboseala, noul leu a fost intampinat cu speranta si bucurie, imediat dupa miezul noptii.

Seful statului a afirmat ca leul greu este un semn de sanatate a economiei romanesti, spre deosebire de vechiul leu, care "din 1997 a ajuns aproape un maidanez?. Pe de alta parte, premierul Tariceanu a afirmat ca noul leul ar putea stimula economisirea in moneda nationala prin faptul ca este "mai greu?.

Guvernatorul Isarescu a plecat repede din sediul BRD din Piata Victoriei pentru a ajunge la sediul central al Alpha Bank, unde a facut prima retragere de bani, dintr-un bancomat instalat in fata bancii.

Muritorii de rand lupta din greu cu leul nou

Pe strazile din jurul sediilor centrale ale celor doua banci, taxiurile au circulat ilegal toata noaptea trecuta, intrucat nici unul nu avea aparat de taxat setat sa afiseze tariful in leul greu. Unii dintre acestia, mai inventivi, au gasit o metoda inedita: au lasat aparatul de taxat la firma de la care l-au cumparat pentru fi instalat noul soft si au instalat aparatele vechi, uitate in portbagaj de cativa ani, cele care nu eliberau bonuri fiscale. Tarifele afisate erau insa aberante, adica exprimate intr-un leu mult mai greu decat cel intrat in circulatie, mai precis denominat cu cinci zerouri! De exemplu, pentru o cursa in valoare de 85.000 lei vechi – 8,5 lei noi-, aparatul de taxat afisa 0,85!

Desi de patru luni preturile au fost afisate atat in vechea moneda, cat si in cea noua, romanii nu s-au obisnuit sa converteasca leul vechi in cel nou.

Plata produselor si primirea restului este dificila atat pentru vanzatori, cat si pentru clientii acestora, care vor avea nevoie de timp indelungat pentru a putea socoti corect si rapid preturile in ambele monede.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *