Stiri si noutati

Limitarea productiei se datoreaza, in principal, cererii insuficiente, apreciaza BNR

Cererea insuficienta, aprecierea cursului de schimb, blocajul financiar, nivelul ridicat al ratei dobanzii, lipsa materiilor prime, sunt principalele cauze care afecteaza buna desfasurare a activitatii din industrie si constructii in luna august, releva un sondaj de conjunctura realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Potrivit sondajului BNR, realizat pe un esantion national de peste 420 unitati industriale si de constructii, 33 la suta din numarul participantilor la sondaj invoca insuficienta cererii drept principalul factor restrictiv al activitatii de productie. Influenta sa este resimtita indeosebi in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV; industria metalurgica si industria alimentara (numarul opiniilor in acest sens reprezentand 62 pana la 97 la suta din totalul respondentilor aferenti ramurii respective).

O alta cauza de franare a productiei identificata in sondajul BNR este evolutia cursului de schimb (21 la suta din numarul celor intervievati). Aprecierea monedei nationale va afecta mai ales intreprinderile cu activitate de productie a mijloacelor de transport (jumatate din totalul ramurii); industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte (47 la suta); industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice (42 la suta); prelucrarea lemnului (34 la suta).

De asemenea, potrivit opiniei a 13 la suta dintre participantii la sondaj, blocajul financiar afecteaza buna desfasurare a activitatii de productie, actiunea acestui factor fiind semnalata indeosebi la nivelul industriei de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, echipamente, aparate de radio, televiziune si comunicatii, aparatura si instrumente medicale, de precizie, optica si ceasornicarie (65 la suta); industria extractiva (52 la suta); activitatea de constructii (40 la suta).

11 procente din numarul total al respondentilor intampina dificultati cauzate de nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare. Sunt afectate industria mijloacelor de transport (51 la suta); industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice (25 la suta); prelucrarea lemnului (11 la suta).

Conform opiniei a 7 la suta dintre respondenti, problemele de aprovizionare cu materii prime influenteaza nefavorabil procesul de productie, in special in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (21 la suta) si in industria metalurgica (11 la suta).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *