Stiri si noutati

Litoralul, turismul cultural, balnear si montan, avantajele competitive in strategie

Carmen Neacsu

"Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Marian, a anuntat, ieri, ca strategia de turism pe termen lung a Romaniei va fi definitivata la sfarsitul lunii viitoare de catre Organizatia Internationala a Turismului. Avantajele competitive ale Romaniei pe plan extern sunt, potrivit presedintelui ANT, turismul cultural, turismul balnear si cel montan."

Strategia de turism pe termen lung va imbraca forma unui proiect de lege pentru a nu mai interveni schimbari pe termen mediu si lung, in functie de alternanta la putere, a precizat Ovidiu Marian. "Concurenta internationala ne va determina sa ne pozitionam acolo unde ne este locul. Romania are si avantaje competitive: litoralul ? care cred ca este excesiv de mult "speculat" pentru ce sezon estival poate sa asigure, turismul balnear, cel cultural, montan sunt cateva produse individuale care reprezinta strategia pe termen scurt", a afirmat Ovidiu Marian.

Oferta turistica lasa de dorit

In acelasi timp, acesta a criticat politica tarifara a hotelierilor autohtoni care presteaza servicii cu mult sub asteptari. "Din pacate, oferta turisica romaneasca nu este foarte competitiva pe piata internationala a turismului, luand in considerare tarile cu care ne putem compara. Infrastructura turistica si calitatea serviciilor sunt cu mult sub asteptari", a declarat, ieri, la Bursa de Turism Montan de la Brasov, presedintele ANT. Acesta spune ca aceste tarife "ne arunca de pe piata internationala", situatie la care concura "fragmentarea exagerata a proprietatii si lipsa marilor investitori internationali din turismul autohton".

De altfel, tarifele anuntate la acest targ vin sa confirme pozitia sefului ANT. Cu toate ca in medie tarifele penttru sezonul de iarna 2005-2006 sunt mai mari, in medie, cu 8-10% fata de cele practicate anul trecut. Exista insa si situatii in care majorarile de tarife sunt de peste 10%. Pentru un pachet de servicii care asigura pensiune completa timp de cinci nopti si masa de Revelion, la patru stele, se cer in Poiana Brasov 900-1.000 de euro pentru o persoana. Alaturi de Poiana Brasiov, cele mai scumpe hoteluri si pensiuni raman cele de pe Valea Prahovei, unul dintre motive fiind apropierea de Capitala, ceea ce genereaza implicit si o cerere mai mare. Astfel, la un hotel de trei stele din Predeal, un loc intr-o camera dubla in perioada sarbatorilor de iarna variaza intre 17-18 milioane, pretuiri care includ cazarea pe timpul a cinci nopti, micul dejun si cina festiva din noaptea Anului Nou precum si tichete valorice pentru masa. Tot in Predeal, la un hotel de doua stele, un pachet de asemanator poate fi achizitionat cu circa 11 milioane de lei.

Preturi mult mai joase se pot gasi insa in statiunile balneo-climaterice, unde pachetul de servicii care cuprinde pensiune completa timp de trei nopti si masa de Revelion costa intre 7,5 si 7,9 milioane lei de persoana la categoria doua stele, respectiv aproximativ noua milioane la categoria de trei stele.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *