Stiri si noutati

Ministerul Agriculturii paseaza caii de rasa la Regia Padurilor

Ilinca Teodoriu

Sub pretextul ca Ministerul Agriculturii nu are fondurile necesare pentru a sustine activitatea Societatii Nationale "Cai de Rasa", autoritatile au hotarat trecerea acestei companii in subordinea Regiei Nationale a Padurilor (RNP), aflata de asemenea, cel putin teoretic, sub obladuirea aceluiasi minister. Cum va putea functiona o companie nationala cu un obiect de activitate atat de special in subordinea unei regii ce are ca obiect de activitate silvicultura, ramane sa aflam pe parcurs, intrucat directorul general al RNP, Filip Georgescu, nu a putut sa ne prezinte nici un amanunt pe aceasta tema. "Prima data am auzit despre preluarea de catre RNP a Societatii Nationale "Cai de Rasa" acum doua saptamani, dar nu cunosc amanunte legate de proiectul de ordonanta de urgenta. Dar daca este adevarat si intr-adevar SNCR va fi trecuta in subordinea noastra, acest fapt este pozitiv, intrucat Regia Padurilor este o companie foarte puternica, ce are posibilitatea financiara sa sprijine aceasta societate care trece printr-o perioada grea", ne-a declarat Georgescu.

Afirmatii contradictorii

Afirmatiile domnului Georgescu sunt insa puse sub semnul intrebarii, in contextul in care, potrivit directorului SN "Cai de Rasa", Lucian Blaga, decizia de a transfera aceasta societate in "patrimoniul" regiei s-a bazat chiar pe promisiunile RNP de a aloca fonduri importante in dezvoltarea activitatilor acesteia. "Desi nu schimbam seful cel mare si nici Ministerul Agriculturii, s-a considerat ca trecerea in subordinea Regiei Padurilor, care este una dintre cele mai puternice companii, poate aduce societatii noastre multe beneficii. In acest sens, RNP chiar a prezentat beneficii anuale de circa 350 miliarde de lei, dovedind astfel ca are banii necesari pentru a investi in reparatii capitale imediate", ne-a spus directorul SNCR. Si in acest caz, afirmatiile "sefului" RNP sunt in contradictie cu cele ale directorului SNCR. Desi si-a manifestat sprijinul pentru Societatea "Cai de Rasa", Filip Georgescu spune ca pana in prezent nu s-a elaborat nici un plan al viitoarelor investitii. "Sigur ca vom aborda cu toata seriozitatea aceasta societate pe care o consideram o bogatie nationala. Societatea va fi administrata tot de medici veterinari, iar noi o vom ajuta cu furaje sau cu ce mai au nevoie", a mai spus Georgescu.

Lipsa banilor a reprezentat principala cauza pentru care efectivele de cai pursange s-au diminuat dramatic. Cel putin asa sustine Lucian Blaga, care a negat zvonurile privind managementul defectuos al SNCR. Potrivit acestuia, in cele 17 herghelii ale societatii pe care o conduce, in prezent se mai gasesc doar 4.000 de cai, comparativ cu 7.800, cati existau in 1989. "Cu banii pe care i-am primit de la bugetul de stat prin Ministerul Agriculturii, nu reuseam sa acoperim decat cheltuielile pentru jumatate din cai, restul sumelor necesare fiind suportate din fondurile proprii. Dar, cu toate ca efectivele de cai s-au injumatatit, calitatea acestora este deosebita. I-am pastrat pe cei mai buni, cu care chiar am luat premii", a mai spus Lucian Blaga.

SNCR nu se mai privatizeaza

Extrem de ciudat in acest "transfer" este faptul ca, o data cu preluarea Societatii Nationale "Cai de Rasa" de catre Regia Nationala a Padurilor, procesul de privatizare a acestei societati va fi anulat. Sub pretextul ca reprezinta o bogatie nationala, autoritatile au decis ca trecerea in proprietatea privata a SNCR ar fi o masura total neinspirata." O data cu trecerea in subordinea RNP, s-a decis ca Societatea "Cai de Rasa" are un rol strategic si ca este mult mai bine sa ramana in posesia statului", a conchis directorul SNCR.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *