Stiri si noutati

PD vrea sa stearga datoriile a zece fabrici de bere

In ciuda faptului ca politica actualei puteri este de a nu mai acorda facilitati fiscale societatilor comerciale, deputatul PD Alexandru Mocanu a initiat un proiect de lege privind stergerea unor datorii de peste 361,5 miliarde lei la zece fabrici de bere din categoria IMM-urilor. Chiar daca acestea nu indeplinesc criteriile obligatorii pentru a putea primi ajutoare de stat, atat Consiliul Concurentei, cat si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si-au comunicat acordul de principiu.

In expunerea de motive la acest proiect de lege se arata ca este necesara anularea unor creante fiscale la cele zece fabrici de bere care se incadreaza la categoria IMM, deoarece acestea se afla in dificultate. Cele mai mari greutati au fost provocate de faptul ca societatile producatoare de bere care au capacitate de sub 200.000 hectolitri pe an au fost nevoite sa plateasca accize la acelasi nivel ca cele care au capacitate mult mai mare de productie, se mai arata in expunerea de motive. Anul acesta situatia s-a schimbat, in sensul ca producatorii mici si mijlocii platesc o acciza de 0,43 euro/hl/1 grad Pluto, iar marii producatori 0,74 euro/hl/1 grad Pluto. Insa fabricile mici si mijlocii nu s-au multumit cu atat si au cerut si anularea datoriilor si penalitatilor aferente inregistrate la 31 decembrie 2004.

Conditii neindeplinite

Cele zece fabrici sunt: Bere-Spirt Turnu Sverin, Bere Alutus ? Ramnicu Valcea, Bere Robema SA? Rosiorii de Vede, Bere Trei Stejari SA – Sibiu, Bere SA Azuga, Martens SA Galati, Ardealul SA Blaj, Salonic SRL Giurgiu, IMEX SRL Pitesti si SC Cozla roductie Piatra Neamt. Cea mai mare datorie, 203 miliarde de lei, este inregistrata de SC Bere si Malt Robema din Rosiorii de Vede, societate care nu se nu indeplineste conditiile unei intreprinderi mici si mijlocii. Dupa cum se lauda reprezentantii societatii, Robema are peste 300 de angajati, plus cei din reteaua de distributie, iar IMM-urile nu pot avea mai mult de 250 de salariati. Tot conducerea societatii se lauda cu vanzari bune si cu o capacitate de productie de circa 200.000 hectolitri (n.n. la limita de a intra in categoria societatilor de capacitate mare). Acest lucru contrazice prevederile Regulamentul Consiliului Concurentei privind ajutorul de stat acordat IMM-urilor potrivit carora societatile pot beneficia de facilitati daor daca sunt considerate "firme in dificultate". Actionarul majoritar este Nazmi Dugan, un cetatean de origine turca, acesta mai fiind actionar la o fabrica de bere-Bere Lichior Margineni.

O alta societate care este listata si pe Rasdaq, Bere Azuga, a incheiat anul trecut cu un profit de peste 25 miliarde de lei. Datoriile care ar urma sa fie anulate se ridica la 53 miliarde de lei. Societatea a fost preluata in 1999 de un german, pe nume Friederich Ipsen, care l-a desemnat pentru a-i reprezenta interesele pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. Datorii mari, de aproape 26 miliarde de lei, inregistreaza si Bere Alutus din Ramnicu Valcea, aceasta fiind o societate la care actionar este un fost deputat PSD. Alte datorii de 44 miliarde lei sunt inregistrate la SC Bere-Spirt Turnu Severin care este alta societate listata pe Rasdaq. (Claudia Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *