Stiri si noutati

Petrom spera sa-si recupereze datoriile de la RAFO in 20 de ani

Laurentiu Solomon

Chiar daca articolul 2 al Ordonantei de Urgenta a Guvernului(OUG) referitoare la preluarea, de catre AVAS, a unor creante fiscale asupra societatilor RAFO si CAROM din Onesti stipuleaza ca, "la solicitarea SNP Petrom, AVAS va prelua si creantele comerciale datorate de RAFO", surse din cadrul SNP au afirmat ca respectiva societate comerciala nu a solicitat niciodata nimanui, inclusiv AVAS, aceasta operatiune. Acest fapt a generat, probabil, si mirarea directorului general al Petrom in momentul aparitiei OUG nr.101. Mai mult, potrivit surselor cu pricina, reprezentantii Grupului austriac OMV – care a preluat, recent, SNP – studiaza posibilitatea recuperarii pierderilor inregistrate in urma raporturilor economico-financiare cu RAFO prin doua strategii total diferite de varianta prevazuta in ordonanta guvernamentala.

Deoarece creantele RAFO catre Petrom depasesc 2.200 miliarde lei, viitorii actionari majoritari, austriecii de la OMV, au in vizor doua maniere de iesire, cat de cat onorabile si profitabile, din aceasta situatie. Astfel, una dintre variantele avute in vedere de conducerea Petrom ar fi preluarea unor parti din instalatiile RAFO care, ulterior, ar putea fi folosite ca piese de schimb in rafinariile proprii. Cealalta strategie luata in calcul de staff-ul Petrom vizeaza incheierea unui contract in virtutea caruia productia rafinariei datoare sa fie preluata de Petrom si valorificata, in timp, pana la recuperearea datoriei intr-o perioada de timp estimata la doua decenii!

Desigur, pentru materializarea uneia dintre cele doua variante, ori a altei metode de diminuare, in-tr-o proportie avantajoasa a pagubei, trebuie indeplinite o serie de conditii, unele independente de vointa Petrom. De altfel, in situatia in care se va recurge la recuperarea creantelor prin intermediul AVAS, in Ordonanta Guvernului nu este precizat cadrul legal in care se vor derula aceste operatiuni dintre Petrom si "recuperatorul" AVAS (mai nou, recuperator de datorii pentru firme private). Si asta pentru ca ordonanta stipuleaza clar numai modul de transfer al creantelor Ministerului Finantelor si ale Directiei Vamale Iasi, respectiv contract de cesiune.

Vot favorabil reorganizarii RAFO

Asa cum a fost stabilit si anuntat, astazi, la sediul RAFO din Onesti, va fi supus votului creditorilor programul de reorganizare a societatii comerciale aflate la un pas de faliment, dar beneficiara a unei noi clemente concretizata prin prevederile OUG nr.101/2004. Optimist in ceea ce priveste rezultatul votului – ce se pare ca va fi favorabil programului de reorganizare propus de actionarul majoritar al RAFO, dar neagreat, cel putin declarativ, de reprezentantii Ministerului Finantelor si chiar de unele voci din FMI – Marin Anton, consilierul directorului general al Balkan Petroleum, a dat de inteles ca, in opinia patronilor RAFO, creantele Petrom nu prea conteaza. "Reorganizarea se face dupa Legea 64/95 privind reorganizarea si falimentul societatilor comerciale, in spiritul careia a fost emisa si Ordonanta de Urgenta a Guvernului, pentru ca fiecare societate aflata intr-o astfel de situatie de insolvabilitate are dreptul la o sansa", a tinut sa precizeze consilierul Anton, care nu a dorit sa comenteze "istoria sanselor RAFO" societate care nu se afla la prima sansa de redresare. In ceea ce priveste soarta creantelor si a creditorilor, impartiti in cinci grupe, Petrom, cu 2.200 miliarde lei, fiind in prima "grupa valorica", consilierul Anton a mentionat ca, "in conditiile in care Faber, care are creante de peste 5.000 miliarde lei, va vota programul de reorganizare, acelasi lucru il va face si Petrom". Oricum, in viziunea consilierului Anton, scopul declarat al actionarului majoritar Balkan Petroleum este ca, dupa ce statul va converti creantele RAFO si CAROM in actiuni, sa le rascumpere si sa redevina actionar majoritar.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *