Stiri si noutati

Piata asigurarilor va atinge 800 milioane de euro in 2004

Consuela Stegarescu

Volumul primelor brute subscrise din asigurari directe a ajuns la 26.417 miliarde de lei in 2003, in crestere reala cu 22,5% fata de anul precedent, a declarat, ieri, la Sinaia, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, in cadrul Forumului International de Asigurari-Reasigurari (FIAR) "Piata Asigurarilor 2004". Calculate in moneda europeana, incasarile din prime au avansat cu 25%, pana la 589,2 milioane de euro.

Daca se va inregistra o crestere de 25% si in acest an, nivelul pietei asigurarilor va ajunge la peste 800 milioane de euro, afirma Crisan. El a adaugat ca in 2003 s-a inregistrat o diminuare cu 1,3 puncte procentuale a ponderii asigurarilor de viata, in favoarea celor generale.

"Boom" la asigurarile de credite si garantii

Dezvoltarea asigurarilor generale s-a datorat si "boom-ului" inregistrat de asigurarile de credite si garantii. Primele incasate in aceasta clasa au avut o crestere reala cu 115,1%, ceea ce a facut ca ponderea lor in asigurarile generale sa ajunga de la 3,4% in 2002 la 5,5%, in 2003. Pe de alta parte, in cadrul asigurarilor de viata, cele de deces au inregistrat o crestere reala cu 164,5% fata de anul precedent.

Reforma pe piata asigurarilor

Pana la data aderarii la UE, pe piata autohtona a asigurarilor trebuie sa aiba loc cateva schimbari structurale si operationale. "Exista trei mari provocari carora asiguratorii trebuie sa le faca fata pana in 2007: separarea asigurarilor de viata de asigurarile generale, liberalizarea asigurarilor de raspundere civila auto si intensificarea competitiei, inerenta deschiderii liberei circulatii a serviciilor. Daca s-ar aplica in prezent legislatia europeana, ar disparea de pe piata cel putin 20 de societati de asigurare", ne-a declarat vicepresedintele CSA, Gheorghe Cismaru.

CSA va transpune prevederile acquisului comunitar prin modificarea Legii 32/2000 si a Legii 136/1995. Ultimul act normativ a fost aprobat de Parlament si va fi publicat in "Monitorul Oficial" in aceasta saptamana. Actele normative mentionate vor fi completate de un pachet de norme.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *