Stiri si noutati

Reducerea TVA la alimente, posibila doar cu majorarea taxei pentru alte produse

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, considera ca scaderea TVA la alimentele de baza, din 2007, nu ar fi posibila fara ca aceasta taxa sa fie majorata la 22% pentru alte produse. Ca atare, Vladescu sustine ca masura ar fi inutila.

Vladescu: Scaderea TVA la alimente ar creste taxa la 22% la alte bunuri

In timp ce producatorii de alimente isi fac vise cu privire la scaderea TVA de la 19% la 9% din 2007, politicienii din Alianta D.A. au un nou prilej de disputa politica. Invocand necesitatea stringenta a cresterii veniturilor bugetare, liberalii resping categoric aceasta idee, pe care o considera inutila. Pe de alta parte, presedintele PD, Emil Boc, vine cu idei aproape utopice: TVA diferentiata la alimente, in functie de veniturile consumatorilor! Cum vor face dovada veniturilor persoanelor care se duc sa cumpere lapte, paine sau carne ramane de vazut. In timp ce politicienii se cearta, reprezentantii asociatiilor patronale ale producatorilor de alimente sustin ca reducerea TVA la 9% la produsele alimentare de baza va avea ca efect diminuarea preturilor de livrare a marfurilor de la producatori. Acest fapt nu va duce, automat, la ieftinirea alimentelor, intrucat decizia diminuarii pretului final de vanzare va fi in mana comerciantilor. Sa nu uitam, totusi, ca s-a micsorat TVA si la medicamente, dar cumparatorii nu au vazut nici o schimbare de pret!

Patronatele spun ca masura ar fi benefica

Mihai Visan, directorul executiv al Federatiei Patronale Române din Industria Alimentara – Romalimenta, sustine ca „este inutil sa insistam asupra efectelor benefice ale masurii de reducere a TVA cu 9% la produsele alimentare, o data ce ea va fi adoptata si de Camera Deputatilor. Din punct de vedere al industriei alimentare, inerenta scadere a preturilor inseamna cresterea vanzarilor si a productiei, semnal ce se va transmite si in amonte, in agricultura“. Visan considera ca populatia va fi cea care va avea cele mai mari castiguri, deoarece, spune el, „categorii importante ale acesteia sunt, din cauza veniturilor scazute, afectate de malnutritie. Sa nu ne ferim sa spunem lucrurilor pe nume! Iar cele mai primejduite sunt tocmai categoriile sensibile: tineretul si pensionarii“. Referitor la potentiala reducere de preturi la alimente, Visoiu a afirmat ca industria alimentara este un sistem concurential, dar este ferm convins ca preturile la carne, lapte, paine si la alimente in general vor scadea cu cel putin 10% incepand de la poarta fabricii. „Apoi, totul va depinde de comercianti, pentru ca ei vor avea decizia finala asupra preturilor“, a mai declarat Visan.

Lactatele ar trebui sa se ieftineasca cu 10-15%

Valeriu Steriu, presedinte Patronatul Procesatorilor de Lapte din Romania, preconizeaza ca in mod obligatoriu preturile vor scadea. „Romania are o economie bazata pe cerere si oferta, iar preturile vor fi cu siguranta mai mici. Sunt ferm convins ca produsele lactate vor fi mult mai ieftine cu 10-15%. De exemplu, daca in prezent un litru de lapte pasteurizat la cutie costa 2,5 lei, dupa reducerea TVA, pretul va fi sub 2 lei“, a spus Steriu.

Rompan: TVA nu are legatura cu producatorii

„TVA nu are legatura cu producatorii. Daca nu vor interveni comerciantii, preconizez ca romanii vor consuma paine si produse din panificatie mai ieftine cu 10%“, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. El a mai afirmat ca scaderea preturilor va avea loc numai în cazul în care costurile de productie nu se vor majora. Pe de alta parte, si presedintele Patronatului Zaharului, Ioan Armenean, a recomandat autoritatilor sa supravegheze cu atentie activitatea comerciantilor, pentru ca scaderea TVA ar putea duce doar la majorarea profiturilor acestora, si nu la diminuarea pretului final la consumatori, informeaza Mediafax. Armenean preconizeaza ca producatorii vor reduce pretul zaharului vândut, de la 2,6 lei pe kilogram la 2,4 lei, pentru ca fabricile au stocuri importante.

Boc vrea TVA diferentiata, in functie de veniturile populatiei!

Presedintele PD, Emil Boc, considera ca reducerea TVA la alimentele de baza este o decizie care trebuie analizata prin prisma implicatiilor si constrangerilor bugetare, apreciind ca valoarea taxei ar trebui sa fie diferentiata, in functie de veniturile diferitelor categorii sociale. „Cred ca nu este normal ca cel cu salariu de 30 milioane sa beneficieze de o masura care vizeaza solidaritatea pentru cei cu venituri reduse. Pornesc de la premisa ca un parlamentar, un primar, care are un salariu de 30 de milioane de lei si un pensionar care o pensie de 2 sau 3 milioane de lei nu ar trebui sa beneficieze de acelasi regim, adica de o cota mai scazuta la alimente. Parlamentarul sau primarul poate sa plateasca in continuare 19%, in timp ce pensionarul se afla intr-o categorie defavorizata, cu venituri scazute, si ar trebui sa plateasca 9% sau chiar taxa zero. Nu cred ca trebuie sa beneficieze si cel cu salariu foarte mare si cel cu salariu mic sau pensie foarte mica“, a explicat Emil Boc, citat de Mediafax.
Otilia Lungu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *