Stiri si noutati

Regia Nationala a Padurilor vrea sa rascumpere padurile retrocedate

Ilinca Teodoriu

Potrivit directorului general al RNP, Ion Dumitru, aceasta masura are la baza necesitatea protejarii fondului forestier impotriva celor care-si defrisaza padurile in incercarea de a se imbogati din comertul cu lemn. "Din cele 1,7 milioane de hectare retrocedate, peste 600.000 hectare se afla in proprietate privata. Dintre acestea numai 20.000 sunt gopodarite corespunzator. Pentru a putea administra corespunzator fondul forestier, regia va face noilor proprietari o oferta financiara, astfel incat aceste suprafete sa revina in proprietatea noastra", a declarat Ion Dumitru. Cu toate ca nu a inaintat nici o oferta pana in prezent, seful RNP a apreciat ca preturile vor fi calculate in functie de specificitatea fiecarei paduri. " Banii necesari vor fi alocati dintr-un fond special creat pentru consolidarea padurilor", a mai precizat directorul regiei.

Paza gratuita pentru padurile private

Tot cu scopul de a proteja fondul forestier impotriva ilegalitatilor cu material lemnos, RNP va asigura paza gratuita a padurilor private. " Am propus aceasta masura oficialilor Ministerului Agriculturii, care, la randul lor, au discutat-o in Guvern. Insa, pentru a putea asigura paza in padurile private, este nevoie ca noii proprietari sa fie de acord, astfel incat noua masura sa aiba succes", a mai spus Ion Dumitru. In ceea ce priveste defrisarile masive din padurile administrate de stat, potrivit directorului RNP, fenomenul infractional s-a diminuat. "Sigur ca exista sustrageri de material lemnos, insa nivelul infractionalitatii s-a redus. De asemenea, este cert faptul ca din fondul forestier de stat nu s-a taiat nici un arbore pentru case de vacanta", a mai spus seful Regiei.

Proprietarii culpabilizeaza Regia

In timp ce conducerea Regiei acuza noii proprietari de gestionare defectuoasa a padurilor, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Proprietarilor de Paduri, sustine ca majoritatea defrisarilor au fost realizate de catre personalul RNP in colaborare cu Politia. "Tot ceea ce face Regia Padurilor se ghideaza dupa legile proprii", ne-a declarat Mihai Ionescu. In ceea ce priveste vanzarea padurilor catre RNP, potrivit proprietarilor de padure, aceasta varianta "nici nu intra in discutie. Nici macar nu au dat toata padurea pe care am solicitat-o si acum vor sa o si cumpere. Regia Padurilor vrea acum sa impuna o masura care intra in contradictie cu legislatia europeana", a conchis presedintele Asociatiei Proprietarilor Privati de Paduri.

RNP isi ia elicopter

Potrivit conducerii RNP, pentru a putea asigura o monitorizare eficienta a padurilor, anul acesta, conducerea acestei institutii a decis sa achizitioneze un elicopter. "Acest aparat nu este o prioritate pentru noi, dar, cu ajutorul lui, munca noastra ar fi mult mai eficienta. Astfel, elicopterul va putea fi folosit, pe langa transportul persoanelor si al echipamentelor si la stingerea incendiilor sau la combaterea daunatorilor", a declarat Ion Dumitru. Potrivit acestuia, pretul de achizitie al unui astfel de aparat de zbor se ridica la aproximativ 6 milioane euro.

Parcurile nationale, in subordinea RNP

Dupa ce anul trecut, la initiativa Ministerului Agriculturii, Societatea Nationala "Cai de Rasa" a fost trecuta in subordinea Regiei, anul acesta, vor intra in administrarea RNP si parcurile nationale. Astfel, potrivit lui Ion Dumitru, ca urmare a unui protocol incheiat intre institutia pe care o conduce si reprezentanti ai Departamentului de mediu din MAPAM, in maximum doua saptamani, rezervatiile naturale vor trece in directa administrare a Regiei. "Pe langa conservarea naturii, ca prima masura vom propune infiintarea a patru noi parcuri", a precizat seful RNP.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *