Stiri si noutati

RomTelecom cere majorarea abonamentelor si micsorarea unor tarife la convorbiri

Consuela Stegarescu

RomTelecom a depus la Autoritatea Nationala de Reglementare in comunicatii (ANRC) o noua cerere de ?rebalansare? a tarifelor. "RomTelecom a definit cererea de rebalansare a tarifelor, care probabil va fi satisfacuta pana la sfarsitul acestui an", a declarat, ieri, presedintele ANRC, Ion Smeeianu. "Abonamentele sociale vor disparea. (…) RomTelecom are circa 80.000 de astfel de abonamente", a precizat Smeeianu. In practica, ?rebalansarea? se traduce prin cererea de majorare cu aproape 40% a tarifelor practicate la abonamente si reduceri de 10% pentru tarifele practicate la apelurile interurbane in orele de varf, cu 9,1% la apelurile pentru anumite destinatii internationale si cu 3,4% la cele catre retelele de telefonie mobila. Cererea operatorului de telefonie fixa consta in majorarea abonamentului social cu 143.800 lei, de la 2,14 euro la 5,83 euro, iar a celui fara minute incluse cu 78.400 lei, de la 3,94 euro la 5,95 euro.

Totodata, RomTelecom a cerut marirea abonamentului cu 35 de minute incluse de la 4,88 euro la 6,78 euro si a celui cu 50 minute de la 5,83 euro la 7,62 euro. In ceea ce priveste reducerile de tarife, acestea vor fi de 276 de lei pentru un minut de convorbire intre doua localitati din judete diferite si de 243 de lei pentru tariful perceput pentru o convorbire efectuata catre o retea de telefonie mobila.

Oficialii ANRC au precizat ca aceasta cerere a operatorului de rebalansare a tarifelor este cea de-a treia in ultimul an si jumatate. "Solicitarea RomTelecom este argumentata de influenta costurilor companiei; si este insotita de un raport intocmit de o firma de audit, prin care se solicita o majorare a tarifelor la abonamente pentru rentabilizarea capitalului care sa stimuleze investitiile in infrastructura", a afirmat directorul de Reglementare Economica a Pietei, Radu Tudorache. In acelasi timp, daca RomTelecom isi va mentine tarifele actuale, companiile nou-intrate pe piata nu vor avea profit, intrucat vor fi nevoite sa practice preturi scazute, a mai spus reprezentantul ANRC.

Ultima cerere a RomTelecom de a modifica tarifele a fost aprobata de ANRC la sfarsitul lunii aprilie a acestui an.

Programul intrat in vigoare la 1 iunie a inclus majorarea in medie cu 8% a tarifului la abonamentele persoanelor fizice, respectiv cu 22% pentru persoanele juridice si 9% pentru conectarea la Internet. Totodata, tarifele la convorbirile internationale si la distante mari au fost reduse cu 10% pana la 21%, iar costul apelurilor din reteaua fixa catre cele mobile a scazut cu 3%.

In primele noua luni ale acestui an, RomTelecom avea 4.332.001 de abonati, reprezentand o crestere cu 0,7% comparativ cu perioada ianuarie-septembrie a anului precedent.

In primele noua luni ale acestui an RomTelecom a raportat venituri operationale de 618,3 milioane euro, cu 4,7% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2003. Profitul net al RomTelecom a urcat la 56 milioane euro, in crestere cu 702,2% fata de aceeasi perioada din 2003, cand compania inregistrase pierderi de 9,3 milioane euro. Operatorul este controlat in proportie de 54,01% de grupul elen de telecomunicatii OTE, restul actiunilor fiind detinute de statul roman.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *