Stiri si noutati

Societatea Asirom va monopoliza asigurarile obligatorii de locuinte

Marius Guta

In aceste zile, a revenit in atentia opiniei publice o tema de interes major, dar care este privita cu multa circumspectie: "Marele cutremur". Speculand spaima populatiei fata de un eventual seism, autoritatile au pregatit un proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor. Potrivit unor surse din domeniul asigurarilor, acest proiect de lege este de fapt un cadou pentru un om de afaceri din anturajul puterii, patronul uneia dintre cele mai mari societati de asigurari din tara.

Contestatii

Proiectul de lege a fost redactat de Comisia de Supraveghere a Asigurailor. Surse din domeniul asigurarilor sustin ca majoritatea societatilor de profil nu vor putea respecta conditiile impuse. Mai mult, chiar, singura societate care va putea respecta aceste conditii este Asirom, al carui patron este controversatul om de afaceri Ioan Nicolae. Principalul argument adus in discutie este faptul ca Asirom are cea mai mare retea teritoriala dintre toate societatile de asigurare, astfel ca este cea mai apta sa puna in practica aceste conditii. Precizam ca acesta afirmatie nu este o acuzatie la adresa Asirom. Este doar un avantaj de care patronul societatii va profita din plin. In legatura cu aceste lucruri conducerea ASIROM a precizat intr-un comunicat trimis ziarului nostru ca "asigurarea este benefica si vine in intampinarea necesitatii publicului larg".

Inca o controversa

Introducerea asigurarii obligatorii a cladirilor este justificata prin faptul ca in cazul producerii unor catastrofe bugetul de stat ar fi greu pus la incercare. Aceasta concluzie a rezultat si dintr-un raport al Bancii Mondiale, care va acorda Romaniei 80 milioane de dolari pentru a dezvolta sistemul asigurarilor impotriva catastrofelor naturale. Ceea ce surprinde cu adevarat este faptul ca se limiteaza valoarea asigurata. Astfel, conform proiectului CSA, locuintele nu vor putea fi asigurate decat pentru o valoare de cel mult 20.000 de dolari. Valoarea maxima relativ redusa a asigurarii este pusa de catre specialistii in domeniu pe seama faptului ca se incearca astfel ca, in cazul unor eventuale pagube, societatea sa nu plateasca prea mult.

Milioane de dolari

Principalul avantaj oferit de acest proiect de lege este acela ca societatile de asigurari vor incasa sume exorbitante. In contextul in care o asigurare va fi in jur de 20-25 de dolari, iar numarul locuintelor este de aproximativ 7.000.000, rezulta ca societatea care se va ocupa de aceste asigurari va primi un cadou de aproape 200 milioane de dolari anual. Intrucat nimeni nu poate prevedea cand si daca va mai avea loc vreun cutremur devastator, acesti bani vor putea fi folositi mult si bine.

Un nou bir

Introducerea asigurarii obligatorii a locuintelor este privita de catre potentialii beneficiari, respectiv oamenii obisnuiti, ca o noua taxa pusa de Guvern. Desi nu contesta faptul ca masura este necesara, ei spun ca banii sunt prea putini pentru a putea face fata unor cheltuieli suplimentare. "O sa ne jupoaie de tot. Nu ajunge ca preturile cresc luna de luna, ca intretinerea a ajuns cat a ajuns, acum mai trebuie sa platim si asigurarea. De unde bani?", ne intreba retoric Marian Brutaru, un bucurestean contrariat.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *