Stiri si noutati

Tariful energiei termice va creste cu 12% la 1 aprilie. Scumpirea benzinei va fi decisa azi

Claudia Botezatu, Stefan Etves

Pretul energiei termice va creste, de la 1 aprilie, cu 12%, iar de la 1 iulie 2005 tarifele la energia electrica se vor mari, in medie, cu 6,8%, a anuntat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris.

El nu precizat in ce masura noua majorare va afecta tariful platit de populatie pentru gigacalorie.

Cresterea tarifelor la energia electrica depaseste prognozele anuntate de ministrul econonomiei si comertului Codrut Seres, potrivit carora acestea se vor situa intre 2,5 si 5%. "Aceste mariri de tarife vor avea loc pentru ca nu pot fi acoperite costurile operatorilor si producatorilor de electricitate", a explicat presedintele ANRE. El a precizat ca tariful social din factura la energia electrica, dupa 2007, s-ar putea schimba regulat. "Atunci, pretul energiei electrice va fi dictat de piata", a declarat Nicolae Opris.

Carburantii se vor scumpi cu cateva mii

Guvernul va decide, astazi, modificarile la Codul Fiscal, ceea ce implica o crestere a accizelor la carburanti de la 1 aprilie. Potrivit presedintelui Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, majorarea accizelor ar putea scumpi carburantii "cu cateva mii de lei", Patriciu a mai afirmat, in cadrul Congresului "Romania Oil&Gas 2005" ca "taxele reprezinta 65% din pretul carburantilor". Autoritatile statului intentioneaza ca de la 1 aprilie sa creasca accizele la carburanti mult peste nivelul stabilit cu UE.

Motivul acestei decizii este acela ca euro s-a devalorizat foarte mult in ultima vreme, iar accizele sunt exprimate in moneda europeana. Patriciu sustine ca "ar fi fost mult mai inteligent" ca statul sa fi egalizat nivelul accizei la benzina cu cel la motorina. "De la un timp, ponderea motorinei pe piata tinde sa o egaleze pe cea a benzinei. Este un element pozitiv, care dovedeste modernizare", a spus Patriciu.

Acesta a mai precizat ca nu este corecta nici aplicarea de accize la electricitate, in conditiile in care autoritatea in domeniu "a impus preturi absurde la transport si distributie, 12 euro fata de 2-4 euro in UE".

Potrivit lui Patriciu, pana la sfarsitul anului, pretului barilului de titei ar putea ajunge si la 100 dolari.

Zilele acestea, pretul petrolului a atins noi recorduri, ajungand la 55-56 dolari barilul. Seful Rompetrol sustine ca aceasta evolutie ascendenta nu va produce dezechilibre, "iar piata suporta foarte bine".

Peste 80% din piata energiei, liberalizata

Presedintele ANRE a afirmat ca 83% din piata energiei electrice, respectiv cea a consumatorilor industriali din Romania va fi liberalizata de la 1 iulie a.c. "Consumatorii eligibili de electricitate isi vor putea negocia conditiile contractuale cu furnizorii, pretul energiei electrice si o referinta in valuta. Piata consumatorilor casnici, care cuprinde circa 20%, ar putea fi liberalizata de la 1 ianuarie 2006. Pentru Electrica este o provocare, pentru ca exista 25 de furnizori activi pe piata", a spus Opris. Initial era prevazut ca aceasta operatiune sa fie efectuata la inceputul anului 2007. "Va fi dificil pentru populatie sa isi negocieze contractul de furnizare de electricitate, deoarece gospodariile au consumuri reduse", a mai spus presedintele ANRE. Nicolae Opris a mai precizat ca o varianta ar fi aceea a asocierii si a contractarii la nivel de asociatie de consumatori casnici a unor consultanti care sa poata gasi un furnizor de electricitate cat mai convenabil.

Nuclearelectrica, furnizor de electricitate

Ministrul Codrut Seres a adaugat ca Nuclearelectrica se va afla, de la 1 iulie, pe lista producatorilor care furnizeaza electricitate. "Societatea Nuclearelectrica este operatorul centralei de la Cernavoda, si, potrivit prevederilor legale, toata energia produsa este livrata pe piata reglementata. Deschiderea productiei Nuclearelectrica spre piata libera ar insemna si posibilitatea ca aceasta companie sa exporte electricitate", a mentionat Seres. Pentru indeplinirea tuturor acestor obiective, Ministerul Economiei si ANRE au in vedere modificarea unor prevederi ale legislatiei in vigoare. Intre acestea se afla si o noua obligativitate pentru marii producatori de electricitate (cei cu o putere instalata mai mare de 300 MW) de a nu furniza mai mult de 30% din cantitatea livrata pe piata libera unui singur consumator/client.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *