Stiri si noutati

Tot mai multi romani incearca sa fraudeze bancile cu bilete la ordin

Bancile comerciale au refuzat sa deconteze aproape 1.000 de miliarde de lei noi cerute de clienti care au prezentat bilete la ordin sau cecuri, potrivit datelor transmise de institutiile de credit Bancii Nationale a Romaniei (BNR) la finele lunii ianuarie a.c. Bancile raporteaza, la Centrala Incidentelor de Plati (CIP) a bancii centrale situatiile in care sunt emise cecuri fara autorizarea celui care urmeaza sa extraga banii, dar si numele persoanelor care autorizeaza eliberarea unei sume mai mari decat cea aflata in cont. Decontarile aferente biletelor la ordin refuzate au reprezentat cea mai mare parte a sumei – 7.000 de miliarde de lei. Un exemplu de incident major in cazul efectuarii de plati cu bilete la ordin este incercarea de a utiliza un astfel de intrument de plata, dar in momentul scadentei acestuia nu exista suficienti bani in cont. In cazul utilizarii cecurilor, incidentele majore sunt, de exemplu, cele considerate situatiile in care institutia bancara este nevoita sa refuze plata deoarece in contul din care emitentul a autorizat efectuarea respectivei plati nu exista o suma suficient de mare. Tot in aceasta categorie se incadreaza si situatiile in care cecul a fost emis de o persoana aflata in interdictie bancara.

Circa 12.000 de plati, refuzate

Numarul platilor refuzate de bancile comerciale autohtone se ridica la finele lui ianuarie la aproximativ 12.000. Aceasta inseamna ca suma medie aferenta unui instrument de plata neonorat de banci a fost de 8.200 lei noi. Incidentele clasificate potrivit legii drept "majore” aferente biletelor la ordin au insumat 59,1 milioane de lei noi, iar cele aferente cecurilor au totalizat 21,67 milioane de lei noi.

Aproape 500 de persoane nu pot emite cecuri

Aproape 500 de persoane se afla in interdictie bancara, neputand emite cecuri. Bancile impun titularilor de conturi acest regim prin care se interzice emiterea de cecuri pe o perioada de un an, conform unor angajamente reciproce aplicabile platii cu cecuri, ca urmare a unor incidente majore produse cu cec emis de acestia. La data mentionata, numai patru persoane fizice se aflau in interdictie bancara. Restul de 494 de persoane aflate in acest regim erau persoane juridice. Dupa ce o banca impune regimul de interdictie bancara titularului unui cont, CIP transmite aceasta informatie centralelor tuturor celorlalte banci comerciale, fiecare dintre acestea distribuind informata respectiva in sistemul propriu. Un procedeu identic este utilizat si in cazul pierderii, distrugerii sau anularii unor instumente de plata de catre banca emitenta in scopul prevenirii decontarii acestora. O firma poate consulta, prin intermediul bancii cu care lucreaza, baza de date a CIP pentru a verifica "bonitatea” potentialilor parteneri de afaceri. Totodata, bancile pot consulta si baza de date a BNR in care sunt stocate numele "persoanelor cu risc” in momentul in care analizeaza un dosar de credit sau deschiderea unui cont pentru un client nou. Bancile care elibereza formulare de cec titularilor de cont aflati in interdictie bancara vor fi sanctionate cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei vechi.
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *