Stiri si noutati

Vanzarile de terenuri agricole vor creste in urma majorarii impozitelor

Claudia Botezatu

Majorarea impozitelor pe terenurile agricole si forestiere va determina cresterea vanzarilor de pamanturi, ne-a declarat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor din Agricultura (LAPAR). La ora actuala exista multe terenuri agricole nelucrate care vor fi puse in circuit, a explicat Radulescu. Potrivit acestuia, cei care nu au capacitatea de a-si lucra pamanturile, le vor vinde sau arenda. "Nu cred ca le va conveni sa plateasca impozite pe niste terenuri lasate parloaga si vor prefera sa le vanda", a precizat presedintele LAPAR. Guvernul a hotarat ca de la 1 ianuarie, impozitele pe terenurile agricole si forestiere sa fie majorate la valori intre 200.000 lei si 600.000 lei pe hectar, in functie de calitatea terenului. In prezent, impozitul pe terenul agricol este 11.000 lei pe hectar pe an. In cazul terenurilor amplasate in extravilan si care se incadreaza in prima clasa de calitate, impozitul pentru hectarul de teren arabil va fi intre 200.000 lei si 360.000 lei. De asemenea, la pasuni si fanete, valoarea impozitului va fi intre 360.000 lei si 200.000 lei pe hectar. Impozit mai mare se va aplica in cazul terenurilor cu vita-de-vie, intre 280.000 lei si 600.000 lei, in timp ce pentru livezi se incadreaza intre 280.000 lei si 600.000 lei pe hectar.

In ceea ce priveste terenurile forestiere, nivelul impozitului a fost stabilit la 350.000 lei iar la amenajarile piscicole 240.000 lei, respectiv 220.000 lei pentru terenul cu constructii.

Inscrierea datelor in registrul agricol privind schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor, precum si a titularului dreptului de proprietate asupra terenurilor, se poate face numai daca se prezinta si lucrarea tehnica de cadastru inregistrata la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara ori actul incheiat in forma autentica.

Batranii, incurajati sa-si vanda pamanturile

Guvernul a mai hotarat ca fermierii in varsta de peste 62 de ani, care nu isi mai pot lucra terenul si au posibilitati financiare reduse, vor beneficia de o renta viagera pe viata, in cazul in care isi arendeaza sau vand pamantul detinut in proprietate. Masura este inclusa in pachetul legislativ privind regimul proprietatii pentru care Executivul isi asuma raspunderea. Renta viagera anuala acordata acestor fermieri va fi de 50 euro/hectar, in cazul terenului arendat, si de 100 euro/hectar, in cazul pamantului vandut. Radulescu ne-s spus ca aceasta este o alta forma de incurajare a punerii in circuit a terenurilor agricole. Autoritatile estimeaza ca primele rente viagere vor fi acordate in trimestrul IV al acestui an sau in primul trimestru al anului vitor, efortul bugetar fiind evaluat la mai multe mii de miliarde lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *