Stiri si noutati

Vin, in sfarsit, banii de la FMI

Carmen Neacsu, Marius Guta

Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat eliberarea transelor doi si trei , in valoare de circa 109 milioane de dolari americani, ale acordului stand-by parafat anul trecut, ceea ce atrage dupa sine si alte finantari de la Banca Modiala si Uniunea Europeana. Premiera in ceea ce priveste continuarea acordului stand-by are la baza "performantele eco-nomice favorabile, printre care o rata de crestere economica mai mare, precum si o redresare a sectorului agricol si a celui de exporturi, reducerea inflatiei, a deficitului bugetar si a celui de cont curent", dupa cum a declarat directorul general adjunct in Consiliul Director al FMI, Eduardo Aninat. Oficialul FMI a mai apreciat ca rezervele nationale s-au majorat, iar accesul la pietele financiare internationale ale Romaniei s-a imbunatatit.

Salariile bugetarilor, inca o problema

Raman insa de rezolvat probleme perene in relatia cu acest organism financiar international, precum salariile din sectorul de stat si arieratele din economie si accelerarea privatizarii. "Statul trebuie sa mai lucreze in ceea ce priveste reducerea salariilor bugetarilor si a pierderilor consemnate in industrie, cu precadere in sectorul energetic", a precizat Eduardo Aninat. Oficialul FMI a adaugat ca Romania trebuie sa continue programul de restructurare, care se dovedeste esential pentru indeplinirea obiectivelor de crestere economica pe termen lung, a stabilitatii macroeconomice, precum si pentru asigurarea conditiilor favorabile de activitate pe piata economiei mondiale, in contextul in care Romania aspira la aderarea la UE.

Piata externa de capital, mai accesibila

Ministrul finantelor spune ca este pentru prima oara cand politica economica a Romaniei este una predictibila si ca aprobarea memorandumului suplimentar de politici economice are un dublu sens. "In primul rind, este o reafirmare a politicilor economice ale Guvernului si in al doilea rand conduce la consolidarea credibilitatii acumulate pana in prezent", a afirmat Mihai Tanasescu. O alta consecinta, deloc de neglijat, este atragerea de imprumuturi de pe piata externa de capital cu dobanzi mai reduse.

"Conjunctura politica favorabila"

Decizia FMI de a debloca transele acordului stand-by reprezinta un lucru incurajator si demonstreaza ca exista o perceptie generala ca "economia romaneasca incepe sa se miste", a declarat ieri presedintele Ion Iliescu. El a mai afirmat ca acest climat favorabil va trebui sa fie folosit de autoritatile romanesti pentru atragerea investitorilor, in special in zonele cu probleme economice si sociale.

Impactul pozitiv al deciziei FMI a fosr recunoscut si de PNL. Totusi, potrivit purtatorului de cuvant al acestui partid, Eugen Nicolaescu, "succesul nu se datoreaza unor performante economice, ci unor conjuncturi politice internationale favorabile".

Recunoasterea rezultatelor economice

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri ca, printre efectele pozitive ale deciziei board-ului FMI se numara si cresterea credibilitatii Romaniei in mediul de afaceri extern. Seful Executivului a afirmat, de asemenea, ca Guvernul s-a angajat in procesul reformelor structurale si ca nu se va opri aici, pentru ca are vointa politica si puterea de a continua.

"Pentru noi, mai important decat eliberarea celor doua transe este recunoasterea rezultatelor economice obtinute de Romania", a declarat premierul Nastase. Acesta a amintit, de asemenea, ca este pentru prima data dupa 1989 cand se continua un acord cu Fondul Monetar International.

Seful Executivului a tinut sa atraga atentia reprezentantilor partidelor politice din Opozitie, ca minimizarea rezultatelor economice obtinute de actualul guvern a determinat "prejudicii inutile si nemeritate imaginii Romaniei".

Nu e totul chiar roz

Fondul Monetar a scos, totusi, in evidenta si unele nerealizari. Astfel, principalele obiectii s-au referit la politica salariala si concedierile prevazute in sectorul industrial de stat, problema care a determinat si amanarea eliberarii primei transe, in valoare de 150 de milioane de dolari, din programul PSAL II, incheiat cu Banca Mondiala.

Directorul adjunct al FMI, Eduardo Aninat, a declarat ca un element esential in continuarea programului economic il reprezinta reducerea deficitului fiscal consemnat de intreprinderile de stat. De asemenea, in sectorul energetic prioritatea trebuie sa fie depasirea dificultatilor intampinate in incasarea contravalorii utilitatilor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *