Stiri si noutati

Viorel Catarama, improprietarit de o "fantoma" irakiana

Carmen Neacsu

Curtea de Conturi a finalizat primul mare control postprivatizare

Un control efectuat recent de Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) asupra modului de privatizare a unei societati care poate fi considerata la prima vedere nesemnificativa, Pamex SA Piatra Neamt, scoate la iveala prejudicii imense aduse statului si incalcari grosolane ale legii. "Actiunea de privatizare a producatorului de mobila Pamex de catre FPS poate fi incadrata in randul actiunilor nereusite si neperformante, care nu si-au atins scopurile minimale propuse, respectiv restructurarea, mentinerea obiectului de activitate s.a.", a declarat Dan Drosu Saguna, presedintele CCR. Numeroasele abateri constatate au avut efecte negative asupra patrimoniului privat al statului, care a pierdut practic 283.368 actiuni cu o valoare nominala de 25.000 lei, in valoare de 7.084 milioane lei, care reveneau de drept FPS. Sansa de recuperare a acestei sume imense tinde spre zero, in conditiile in care actiunile au fost instrainate ilegal de cumparatorul actiunilor Pamex, respectiv societatea Minola SRL, care, prin actiuni succesive de cesionare a acestora, a transferat societatea mai intai catre SAFI, apoi in proprietatea firmei Elvila International SA, aflata in lichidare judiciara. Pagubit cu 42,8 miliarde lei este si bugetul, prin neplata impozitelor si taxelor nerecuperate, ca urmare a declararii starii de faliment al Pamex. Dupa privatizare, activele Pamex s-au diminuat cu 84%, obligatiile catre bugetele publice au crescut de peste sase ori, iar cifra de afaceri a scazut cu 99,2%, de la 30,9 miliarde de lei la 237 milioane de lei. Momentul privatizarii societatii poate fi considerat inceputul sfarsitului, de vreme ce mare parte a bunurilor patrimoniale, in principal cladiri, spatii de productie, terenuri, utilaje etc. a fost vanduta sau transferata prin operatiuni de absorbtie sau fuziune altor societati.

Investitorul avea un capital social de 200 $

Curtea de Conturi a descoperit nereguli si ilegalitati in privatizarea Pamex inca de la demararea acestui proces. Astfel, in 1995, FPS vinde 65% din actiunile Pamex catre societatea Minola SRL, alte 5% din actiuni fiind achizitionate de Asociatia Salariatilor, fara aprobarea Agentiei Nationale pentru Privatizare, in contradictie cu prevederile Legii 58/1991. "Acceptarea de catre FPS a societatii Minola ca "investitor" si vanzarea pe aceasta baza a pachetului majoritar de actiuni s-au facut in afara criteriilor comerciale si financiare si fara respectarea principiului prudentialitatii", arata raportul CCR. Se aminteste de lipsa oricaror documente sau informatii privind Minola SRL (care sa ateste credibilitatea si bonitatea firmei – statut, bilant contabil, etc.), CCR considerand ca, la acea data, societatea Minola avea un capital social de 380.000 de lei, respectiv 214 dolari, si, ca urmare, nu avea capacitatea necesara pentru a-si indeplini obligatiile investitionale asumate, de un milion de dolari. In plus, Minola avea datorii de 7,9 miliarde de lei si o solvabilitate si experienta manageriala foarte redusa in ceea ce priveste fabricarea mobilei, a mai afirmat Dan Drosu Saguna, presedintele CCR.

Contract de privatizare modificat dupa interese

Controlorii CCR au descoperit doua forme ale contractului de privatizare, care contineau clauze diferite si stersaturi si completari, modificari care nu sunt certificate prin semnatura. Nu se cunoaste daca modificarile au fost acceptate de parti in timpul negocierilor sau daca au fost efectuate ulterior semnarii. De retinut ca, in urma semnaturii, valoarea investitiilor era exprimata in lei, respectiv doua miliarde, desi in oferta Minola SRL, aceasta se obliga sa investeasca un milion de dolari. Comisia de privatizare a aprobat obligatii investitionale de numai doua miliarde de lei, desi fusese mandatata sa aprobe un volum investitional de un milion de dolari. Minola a achitat avansul de 30%, dar nu a platit nici una dintre ratele aferente contractului, la care se adauga dobanzi si penalitati. Societatea, al carui actionar era un cetatean strain de origine araba, a cesionat actiunile, in luna septembrie 1995, Societatii de Asistenta Financiara si Investitii (SAFI). Paul Mercan, consilier in CCR, spune ca organele de politie si cele vamale nu l-au identificat pe irakian in documentele de intrare in tara, ceea ce inseamna ca documentele au caracter fictiv. La trei zile de la aceasta tranzactie, SAFI a cesionat actiunile catre societatea Elvila International, a mentionat Saguna.

FPS se trezeste tarziu

FPS nu a actionat in Justitie firma decat in 1997, solicitand rezolutionarea contractului, pe motiv de neplata a trei rate contractuale consecutive. Tribunalul Municipiului Bucuresti a acceptat solicitarea, dar FPS nu a intrat in posesia actiunilor, intrucat conducerea Pamex a contestat calitatea de actionar a Fondului. Ulterior, institutia de privatizare nu a mai luat masuri pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra actiunilor. In 2001, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a solicitat in Justitie desfiintarea contractelor de cesiune a actiunilor incheiate intre Minola si SAFI si intre SAFI si Elvila International. Cauza a fost insa suspendata, Elvila International fiind in lichidare judiciara.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *