Stiri si noutati

UE a sprijinit Rom?nia pentru crearea Autorit??ii de Plat? pentru instrumente structurale din cadrul MFP

Oficiali ai Delegatiei Comisiei Europene in Romania si ai ministerului roman al Finantelor Publice /MFP/ s-au intalnit, marti, pentru a face bilantul implementarii proiectului de infratire institutionala "Crearea Autoritatii de Plata", potrivit unui comunicat remis Rompres.

Proiectul a avut un buget de 800.000 de euro, finantat de Uniunea Europeana prin Programului Phare 2002. Institutia partenera din Statul Membru (Franta) al Uniunii Europene a fost Directia Generala pentru Contabilitate Publica, din cadrul Ministerul Economiei, Finantelor si Industriei.

Crearea acestui nou organism – Autoritatea de Plata pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune, face parte din procesul complex de dezvoltare institutionala, pe care Romania l-a demarat in vederea pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Obiectivul principal al proiectului a fost dezvoltarea si intarirea cadrului institutional necesar asigurarii unui management financiar solid al fondurilor nerambursabile post-aderare, alocate Romaniei sub forma instrumentelor structurale, precum si a fondurilor de co-finantare de la bugetul de stat. Sistemele dezvoltate sunt in conformitate cu standardele si reglementarile europene in domeniu.

Astfel, crearea Autoritatii de Plata in cadrul Ministerului Finantelor Publice a presupus dezvoltarea manualelor de proceduri, stabilirea numarului de posturi necesare si a fiselor posturilor. De asemenea, au avut loc cursuri de pregatire ale personalului – autoritatii de plata, al altor structuri relevante din cadrul Ministerului Finantelor Publice si al altor organisme implicate. Principalele teme de pregatire au vizat: regulile si principiile aplicabile instrumentelor structurale, procedurile contabile si de raportare, controlul si sistemul de audit.

Perioada de implementare a proiectului a fost de 16 luni, timp in care expertii romani au lucrat impreuna cu colegii lor francezi si slovaci pentru atingerea obiectivului proiectului.

"Gestionarea transparenta a fondurilor statului si ale Uniunii Europene, in deplin respect al democratiei, reprezinta un obiectiv esential pentru aderarea la Uniunea Europeana, dar si dupa aderare. De aceea, Uniunea Europeana a sprijinit si va continua sa aloce importante resurse pentru Ministerul Finantelor Publice si pentru Curtea de Conturi a Romaniei", a mentionat reprezentanta Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Anne de Ligne, care a participat la lansare.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *