Stiri si noutati

A venit momentul sa ne luam la revedere de la banii de hartie?

Inca de la sfarsitul anilor 90, cand expansiunea Internetului a luat proportiile unui adevarat fenomen, multi au prevazut ca va veni un moment cand banii de hartie nu vor mai fi principalul mijloc de efectuare a platilor. Cand boom-ul Internetului s-a oprit brusc in anul 2000, unii experti am crezut ca acest lucru a insemnat si sfrasitul incercarilor de a inradacina moneda digitala.

Dar succesul constant al serviciului de plata online PayPal cat si adoptarea recenta de catre 15 milioane de oameni din Japonia a banilor electronici (e-cash) a insemnat o noua etapa in evolutia acestui fenomen. Conform unui institut de cercetare din Japonia, pentru 15 milioane de oameni banii de hartie tin de domeniul trecutului. Banii electronici, care nu mai sunt folositi doar pentru a efectua cumparaturi online, sunt accesati printr-un smart card sau telefon mobil iar acest lucru a facut ac acestia sa devina rapid un mod de viata pentru consumatorii din Japonia. Acest fenomen a inceput acum aproximativ 4 ani si a fost conceput pentru …navetisti! Azi, smart cardurile sau telefoanele mobile sunt folosite pentru a face cumparaturi de la super market-uri, restaurante, standuri de presa si orice alt tip de punct comercial. Cercetarile au estimat ca pana in anul 2008 aproximativ 40 de milioane de japonezi, adica cam o treime din intreaga populatie a tarii, vor folosi banii electronici. Tehnologii ca FeliCa, produsa de Sony, folosesc cipuri integrate care permit telefoanelor sau cardurilor sa emita si sa primeasca semnale electronice (tehnologie este cunoscuta sub denumirea de NFC – near-field communication).

Japonia nu este insa singura tara in care se petrece acest fenomen. Si Hong Kong sau Canada au implementat acest sistem cu destul de mare succes. Se pare ca aceasta tehnologie nu va fi implementata prea curand in Statele Unite. Crearea unei societati ce ar functiona fara bani cash ar necesita un efort incredibil de mare din partea mai multor industrii, incluzand companiile de carti de credit, furnizorii de servicii GSM, etc. Japonia a reusit sa evolueze atat de mult din acest punct de vedere din cauza ca exista companii ca DoCoMo care au investit enorm in dezvoltarea tehnologiei (compania a cumparat a doua cea mai mare companie de carti de credit din Japonia pentru nu mai putin de 900 de milioane de dolari). Dupa ce a incheiat aceasta afacere, DoCoMo a inceput imediar sa dezvolte terminale si ATM-uri pentru a facilita folosirea banilor electronici. EXpertii sunt foarte sceptici ca asa ceva se va intampla prea curand in Statele Unite, pentru ca nu exista o companie care sa domine segmentul cel mai mare de piata (cum este cazul DoCoMo in Japonia).

Multi, incluzandu-l pe presedintele Microsoft Bill Gates, au afirmat ca bancile sunt “dinozauri” si ca vor disparea odata cu banii de hartie. Dar iata ca bancile, impreuna cu companiile de carti de credite, au inceput deja sa dezvolte tehnologii legate de banii electronici. In Japonia, de exemplu, Banca Centrala a sustinut banii electronici. Specialistii spun ca bancile sunt ca niste dinozauri ce se adapteaza, si ca orice le submineaza autoritatea e nebun. Bancile vor continua sa controleze servicile de plati, iar banii electronici sunt tot un mijloc de plata. Tot asa cum banii au rezistat mult dupa introducerea check-urilor, acestia vor exista si in cazul in care se introduce o moneda digitala. Aceasta nu va elimina nici cartile de credit sau de debit, pentru ca oamenii vor continua sa aiba mari rezerve.

Sonia Lodi, BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *