Stiri si noutati

Lideri pe piata romaneasca, deschizatori de drumuri in afara

Cu toate cazurile de faliment prezentate pe larg in presa scrisa de-a lungul tranzitiei economiei romanesti, exista si exemple de companii care nu numai ca au supravietuit dar s-au si extins. Este vorba despre companiile romanesti care detin o pozitie lider pe piata interna pe care activeaza si au un nivel financiar ridicat care le-a permis extinderea in afara granitelor. Multe au inceput prin a patrunde pe pietele tarilor vecine. Este vorba de companii mari : Softwin, Petrom, Policolor, Mobexeprt, Flamingo si lista speram ca va continua.

Una dintre primele companii care a aratat lumii ca si romanii stiu sa faca afaceri profitabile a fost Softwin. Principala activitate a acestei companii o reprezinta atat dezvoltarea de servicii din domeniul IT&C, cat si furnizarea lor. Cu un capital integral romanesc, in momentul de fata majoritatea incasarilor Softwin se realizeaza pe baza exportului atat in tarile membre Uniunii Europene, cat si in Statele Unite ale Americii. Produsul de rezistenta al companiei s-a dovedit a fi BitDefender, un soft antivirus. In prezent Softwin are deschise filiale in Germania, Spania, Marea Britanie si SUA, compania urmarind extinderea sa si pe continentul asiatic intr-un viitor apropiat. Pe langa activitatea efectiva pe care o desfasoara compania, aceasta este si membru fondator ANIS (Asociatia Nationala a Industriei de Software si Servicii). ANIS constituie in prezent un reper in privinta oricarei informatii despre industria de soft din Romania. Mai mult decat atat, asociatia contribuie la atingerea statutului de lider regional in IT&C al Romaniei si sustine ideea de important exportator de solutii IT&C la nivel mondial.

O alta companie romaneasca detine titlul de investitor « strain ». Fosta Intreprindere de Lacuri si Vopsele Bucuresti, actual Policolor, a facut o achizitie externa de prim rang in anul 1998, prima de acest fel pentru Romania: a cumparat principalul producator de rasini din Bulgaria: Orgachim. Aceasta achizitie este puternic motivata de faptul ca principala resursa folosita pentru produsele sale sunt rasinile sintetice. Policolor este controlat de mai multe fonduri de investitii, iar actiunile acesteia sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti inca din anul 1997. Detine marca « SPOR » si lantul de magazine « Policolor- Casa culorilor ».

Pionieratul in externalizarea companiilor romanesti ii apartine grupului Petrom care a deschis primele benzinarii in afara tarii si a obtinut licente de exploatare ale unor campuri petrolifere in Kazahstan si Tanzanie. Pana acum nici un an companie de stat, Petrom mai detine depozite si statii in Republica Moldova, Ungaria si Serbia-Muntenegru.

Extrem de binecunoscut pe piata romaneasca prin mobilierul de birou pe care-l comercializeaza, Mobexpert a ajuns cu ofertele sale si in capitalele vecine: poseda doua magazine de desfacere, unul in Sofia si unul in Belgrad. Pentru a tine pasul cu competitorul sau Elvila isi va pune in actiune un plan de extindere regionala.

Flamingo largeste piata de retail prin reprezentantele pe care le are in tari vecine: Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Republica Moldova si Ungaria, dar si in Croatia si Olanda. In curand se va inainta un proiect de largire a sectorului de retail pe pietele pe care Flamingo deja a patruns.

Etapa de pionierat in extinderea afacerilor romanesti s-a incheiat. Terenul a fost « batatorit » de cei care au avut un cuvant greu de spus asa ca este randul altora sa continue si sa imbunatateasca imaginea, in afara tarii, asupra mediului de afaceri romanesc.

Irina Mateescu – Bizwords 

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *