Stiri si noutati

Untul, margarina si concurenta

Piata romaneasca de unt este de 5 ori mai mica decat piata de margarina. Producatorii de unt nici nu mai indraznesc sa-si aduca aminte de vremurile cand produsele lor se vindeau doar dupa ore intregi de stat la coada si cateodata chiar pe sub mana. De-a lungul timpului margarina s-a dovedit un adversar foarte abil, si a acaparat un numar foarte important de clienti: in prezent majoritatea romanilor consuma margarina in loc de unt. Producatorii de margarina ataca piata cu produse noi si oferte generoase, iar producatorii de unt propun alternative precum: « crema de unt: mai usoara si mai tartinabila ».

Un studiu de piata realizat de MEMBERS RTS, estimeaza ca piata untului in Romania este de cel mult 8 milioane de euro, in timp ce conturile producatorilor de margarina se rontunjesc anual cu aproximativ 40 de milioane de euro. Competitia este dura pe ambele fronturi. In prezent, piata de margarina este detinuta in proportie de 99% de trei mari competitori: Unilever, Orkla Foods si Royal Brinkers. Toate trei au o vasta experienta internationala si sunt trecute prin concurenta din Occident. Pentru a putea atinge acest nivel acestea au cumparat fabricile traditionale si au bagat bani grei in in studii de piata, in laboratoare de cercetare si in reclama.

Directorul comercial de la Royal Brinkers, Gabriel Terinte descrie politica lor de promovare ca fiind una directionata spre distribuitori si marile lanturi de hypermarket.

Pe masura ce margarina este promovata printr-o abundenta de spoturi publicitare si piata inghite zecii de mii de tone din acest produs, untul a intrat intr-un con de umbra. Incasarile din vanzarile acestui produs nu permit comerciantilor sa realizeze campanii publicitare pe masura. Profitul obtinut de acestia este redirectionat catre investitii. Diferenta dintre cele doua produse se mareste considerabil daca ar fi luat in calcul si consumul industrial. Patiseriile, restaurantele si cofetariile raman niste clienti fideli ai margarinei.

Consumatorii de margarina sunt in general fideli unei singure marci, iar daca mai incearca si altceva se limiteaza la cel mult trei. Concurenta existenta nu se manifesta numai in sfera untului, ci in general la toate produsele care se intind pe paine : branza topita si pateul. Chiar si asa consumul de margarina ramane ridicat: in tara noastra consumul existent este acelasi cu media europeana pe cap de locuitor.

Principalii competitori de pe piata interna sunt: Orkla Foods, Unilever si Royal Brinkers.
Orkla Foods: cel mai mare furnizor de margrina industriala de pe piata. Grup norevegian care a preluat divizia de margarina a Topway Craiova. Detine marcile Wiesanna (prima margarina romaneasca de dupa ’89), Frukstuck si Bunica.

In decembrie 1994 domnii George Ilinca, Doru Stanescu si Andreas Friedmann pun bazele societatii Topway Industries, companie care si-a propus chiar de la infiintare sa produca margarina si uleiuri comestibile. Utilajele si echipamentele necesare au fost achizitionate de la firma germana KG Vortella, care a supervizat partea de proiectare si constructie a liniei ale carei costuri totale (utilaje, hala industriala, know-how, stoc de materii prime) au insemnat 1,7 milioane DM.

Prima linie de ambalare a margarinei produsa de firma Topway a intrat in proba in luna august 1994, iar dupa o luna, producea deja la capacitatea maxima. Margarina Wiesanna a fost lansata pe piata in caserole de plastic (ceea ce a constituit o premiera la vremea respectiva), la acelasi nivel calitativ cu cele importate, dar la un pret mult mai redus decat acestea.

Royal Brinkers Romania – grup olandez ce detine cinci marci de margarina: Holland, Linco, Unirea, Matinal si Accento. La finalul anului 2004, compania detinea 34% din piata margarinei de consum si 25% din piata margarinei industriale, potrivit unei companii de audit.

Unilever – companie anglo-olandeza care a cumparat in 2002 fabrica de margarina de la Targu Mures, unde a inceput productia de margarina Rama si Delma.

Pe piata untului principalii actori sunt: Friesland Romania, Albalact si Covalact.

Friesland Romania – companie olandeza cara a achizitionat in 2002, trei fabrici romanesti de unt: Somesana-Satu Mare, Beclar-Timisoara si SCIL-Mures. Detine marcile Milli si Oke.

Covalact este o firma cu traditie in domeniu si fabrica unt de tip A si B.

Albalact: firma cu actionariat 100% romanesc, fabrica unt de masa si detine si marca de lapte Fulga.

Conform datelor Institului National de Statistica, anul trecut fabricile romanesti au scos pe piata aproximativ 30.000 de tone de margarina si 5.000 de tone de unt. Producatorii de unt si de margarina se bat pe o piata de 50 de milioane de euro.

Nesimtindu-se serios amenintati de industria untului, producatorii de margarina se razboiesc intre ei, lansand in permanenta produse noi si promotii generoase. Astfel, romanii au de ales intre margarinele cu iaurt, cu savoare de branza, cascaval si sunca, arome de vanilie, rom, capsuni ori piersici. Recent, o companie de profil va lansa un nou tip de margarina: cu lecitina.

Producatorii ambelor produse cad de acord asupra unui singur punct: atat untul cat si margarina sunt produse sezoniere. Cele mai mari vanzari se obtin in lunile martie-aprilie si septembrie-decembrie. Pe parcursul verii, consumul scade la jumatate, clientii preferand produsele fara grasimi. De sarbatori, cresc seminificativ produsele la pachet, acestea fiind alese de gospodine pentru prepararea cremelor si prajiturilor.

La mai mult de un secol de la descoperirea sa, privind de-a lungul anilor, putem spune ca margarina a parcurs un drum destul de lung si deloc usor intre producatori, restrictii legislative, piedici puse de cei din industria de lactate si consumatori.

La capatul acestui drum, locul sau in cadrul alimentatiei sanatoase este in acest moment clar definit: dintre produsele tartinabile, margarina este alimentul preferat, in special in tarile in care se pune mare pret pe educarea populatiei cu privire la nutritie.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *