Stiri si noutati

Open-source nu si-a deschis usa in Romania

Open-source a inceput sa fie din in ce mai sustinut in alte tari, pe cand in Romania conceptul este cunoscut numai de catre cei pasionati. Revolutia declansata de open-source va permite micilor producatori sa concureze de la egal la egal cu marii producatori de software. Marius Andriana este pasionat inca din liceu si un sustinator al programelor open-source. „Am fost membru al unei comunitati open-source timp de doi ani. Foarte multi veneau cu propuneri si spuneau ca vor sa faca ceva, dar, din pacate, cand era vorba de munca nu mai ramaneau prea multi“, explica Marius

La acest tip de software fac apel companiile mici, de cele mai multe ori din ratiuni pur financiare, open-source fiind ori gratuit, ori mai ieftin. Marius este de parere ca nu banii conteaza, atunci cand alegi software-ul open-source. „Companiile si statul ar trebui sa ia in considerare independenta pe care le ofera open-source“, precizeaza el. Independenta aceasta este data de accesul neconditionat la codul sursa si se poate alege cine anume sa faca eventualele modificari de care este nevoie. Se poate alege compania producatoare, o companie concurenta sau se pot folosi programatori proprii. Si de aici apare concurenta, fiecare companie incercand sa ofere cat mai multe facilitati la un pret cat mai mic. In cazul unui software care nu are sursele publice, utilizatorul este legat de compania producatoare, care este singura care poate aduce modificarile dorite.

Despre Open-source sau standarde deschise

Un software open-source are codurile sursa disponibile public si oricine doreste are libertatea de a modifica programul dupa bunul plac. De-a lungul timpului, miscarea open-source a fost sustinuta de asa numitele comunitatii open-source, unde un grup de programatori sunt ajutati de catre voluntari sa aduca imbunatatiri software-ului. Cele mai cunoscute proiecte de acest gen sunt Linux si Firefox. Cel mai mare avantaj al open-source este independenta clientului fata de producator. Clientul, daca are nevoie de modificari ale soft-ului, poate apela la oricine pentru aceasta, avand la dispozitie codul sursa. Cele mai multe companii distribuie gratuit acest tip de programe, avand de castigat de pe urma serviciilor post vanzare. Totusi, nici o companie nu ar trebui sa aleaga o solutie software numai pentru ca este gratuita. Costul real este dat de asa numitul Total Cost of Ownership, care include costul intial al software-ului, hardware-ului, mentenanta, suportul tehnic si, nu in ultimul rand, pregatirea angajatilor.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *