Stiri si noutati

400 milioane de euro de la SAPARD zac in conturi, din lipsa de proiecte

UE a alocat Romaniei pentru acest an 900 milioane de euro, bani care se deruleaza prin programele SAPARD pentru dezvoltarea agriculturii, sectorul din economie cu cele mai multe bile negre primite de la UE. Programul SAPARD se va incheia definitiv in luna decembrie si inca mai sunt circa 400 milioane de euro de absorbit.

 Fac apel la agricultori sa se uneasca in grupuri de producatori agricoli si sa acceseze programele SAPARD pentru ca suntem pe ultima suta de metri. Samoila Szabo, directorul Agentiei SAPARD Samoila Szabo, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), fosta SAPARD, a declarat, ieri, ca pentru masura 3.2 privind sprijinirea constituirii grupurilor de producatori agricoli nu s-a depus nici macar un proiect pana in prezent. ADPDR are alocati de la UE pentru acest segment 3 milioane de euro. Samoila Szabo a afirmat ca „face apel la agricultori sa se uneasca in grupuri de producatori si sa acceseze fondurile pentru dezvoltare, deoarece aceste grupuri intr-o tara dezvoltata constituie cea mai solida patura de fermieri“. Directorul ADPR prevede pentru lunile octombrie si noiembrie „o imbulzeala a oamenilor pentru a accesa fonduri SAPARD, pentru ca-si vor da seama ca sunt pe ultima suta de metri“. In cazul in care raman bani nedistribuiti pentru anumite masuri SAPARD, Szabo a precizat ca „in luna august va avea o imagine clara a finalului si banii necheltuiti se vor indrepta de urgenta spre alte sectoare care chiar au nevoie de ei, cum ar fi silvicultura sau directiile sanitar-veterinare“. Seful Agentiei a mai mentionat ca „ritmul platii, care este inferior ritmului de contractare reprezinta o alta problema grava cu care se confrunta institutia“. El ramane insa optimist, spunand ca „este destul de timpuriu sa vorbim despre pierderi, deoarece avem o strategie de remediere a problemei, care va fi facuta publica in luna iulie“.

Peste 2.200 de proiecte, finantate de SAPARD

ADPDR a contractat pana in prezent 2.224 de proiecte pentru toate masurile acreditate, valoarea acestora fiind de 750 milioane de euro. Masurile cele mai solicitate sunt masurile 3.1 pentru investitiile in exploatatiile agricole, pentru care au fost incheiate 827 de proiecte, cu o valoare de 80,05 milioane de euro, suma din care Agentia a platit circa 40 milioane de euro si masura 2.1 pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru care au fost platiti 380 milioane de euro.

DNA, insensibila la sesizarile Agentiei SAPARD.

Agentia SAPARD a primit, pâna în prezent, doar un singur raspuns la sesizarile facute de conducerea institutiei catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a declarat Samoila Szabo. El a precizat ca APDRP a înaintat catre DNA cinci sesizari cu privire la derularea unor proiecte la care au fost constatate nereguli, cele mai numeroase fiind legate de modul de facturare a lucrarilor si constatarea unor cazuri de conflicte de interese. De asemenea, Szabo a mai afirmat ca in unele cazuri au loc „inginerii economice care nu pot fi controlate de ADPR, ci doar de catre DNA“. „Am primit raspuns doar pentru sesizarea facuta în celebrul caz din 2003 de la Suceava al verificatorilor de proiecte, cand doi fosti directori, Niculai Dobrea Climec si Radu Veleanu, au intrat în conflict de interese, întrucât au verificat 16 proiecte SAPARD, în valoare de 305.000 euro, întocmite de firmele sotiilor lor“, a completat Szabo. Verdictul a fost dispunerea neînceperii urmaririi penale, întrucât nu s-au produs prejudicii fondurilor europene, datorita masurilor de recuperare a sumelor respective luate de Agentia SAPARD la acea data, a precizat directorul APDRP.
Otilia Lungu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *