Stiri si noutati

A fost adoptat programul de eficientizare a sistemului de termoficare

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, programul de eficientizare a sistemului de termoficare in perioada 2006-2009. Valoarea estimata a programului este de 3,7 miliarde euro (13,4 miliarde lei noi). Potrivit vicepremierului Gheorghe Pogea, programul are ca scop eficientizarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice, pe tot lantul, incepand de la producere si pana la consumatorul final. De rezultatele programului vor beneficia aproximativ cinci milioane de locuitori care consuma apa calda si caldura produse in sisteme de termoficare centralizate. Programul urmareste reducerea, pana in 2010, a consumului de resurse energetice primare, pentru sistemul de termoficare, cu cel putin 10 mil. Gigacalorii pe an, fata de consumul corespunzator al anului 2004, a spus Pogea. ‘Este primul program national de asemenea anvergura, care are clar definite sursele de finantare. Fondurile vor fi obtinute prin imprumuturi angajate si garantate de stat prin Ministerul Finantelor Publice’, a afirmat ministrul de stat.

Gheorghe Pogea a explicat ca programul are doua componente. Prima componenta vizeaza eficientizarea sistemului pana la scara blocului, adica a unitatilor de producere a energiei termice, a retelei de transport a agentului termic primar (apa fierbinte), a punctelor de termoficare, a retelelor de distributie a apei calde si caldurii, precum si contorizarea la nivel de imobil. Cea de-a doua, tine de consumatorul final si se refera la rentabilizarea retelelor interioare, de alimentare cu apa calda si caldura ale imobilelor, contorizarea individuala impreuna cu robinetele termostatate si reabilitarea termica a fatadelor, teraselor si tamplariei exterioare. Din valoarea totala a programului, de 13,4 miliarde lei noi, 12.17 miliarde lei noi sunt imprumuturi, iar diferenta de 1,24 miliarde lei noi va fi asigurata de la buget pentru anul 2006 si 2007. Rambursarea imprumuturilor pentru prima componenta, ce tine de reabilitarea sistemului centralizat de producere si distributie a energiei termice pana la usa blocului, se va face in procent de 50% (circa 4.011,7 milioane lei noi) din bugetul MAI si, respectiv, 50% (4.011,7 milioane lei noi) din bugetele consiliilor locale care vor beneficia de acest program.

Pentru cea de-a doua componenta, ce se refera exclusiv la modernizarea retelelor in interiorul imobilelor, precum si la realizarea izolarii termice a acestora, imprumuturile vor fi rambursate in rate de catre proprietarii cladirilor ce vor beneficia de program. ‘Plata acestor imprumuturi de catre proprietari va fi facuta pe o perioada de 15 ani, in factura de intretinere’, a explicat Gheorghe Pogea. Astfel, pentru refacerea retelelor interioare ale imobilelor si pentru contorizarea la nivel de apartament, fondurile necesare sunt de aproximativ 2.748,9 milioane lei noi, iar pentru reabilitarea termica a cladirilor ajung la circa 1.400 milioane lei, sume la care se adauga costurile aferente creditelor.

Sumele necesare vor fi contractate integral sub forma de credite de catre stat, iar autoritatile locale vor incheia contracte cu asociatiile de proprietari pentru partea ce tine de reabilitarea retelelor interioare si de izolarea termica a cladirilor. Plata va fi facuta de catre cetatenii beneficiari prin factura de intretinere intr-un termen de 15 ani, in asa fel incat efortul financiar sa fie cat mai usor de suportat. Pentru a beneficia de bani pentru investitii, autoritatile locale va trebui sa elaboreze strategiile de alimentare cu energie termica si studiile de fezabilitate necesare investitiilor. Documentele va trebui sa dea o imagine exacta a necesarului de energie termica prezent si viitor, in functie de planul de dezvoltare al localitatilor, si vor lua in calcul utilizarea resurselor regenerabile si respectarea cerintelor de mediu. Pentru punerea in practica a acestui program va fi infiintata o unitate de management a proiectului, in cadrul MAI, pentru componenta legata de investitiile in centrale si retele de transport, distributie si retele interioare.
BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *