Stiri si noutati

Abonamentele la gaze vor scumpi produsele autohtone cu 10%, avertizeaza patronatele

Claudia Botezatu

Noul sistem de tarifare a gazelor naturale continua sa faca valva, printre cei care protesteaza numarandu-se si oamenii de afaceri. Intreaga economie are de suferit in urma majorarii tarifelor la gazele naturale, este de parere Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR). Acesta sustine ca unul dintre efectele negative ale adoptarii noului sistem va fi cresterea preturilor cu 5-10% la produsele romanesti. Milut afirma ca in problema gazelor naturale, lucrurile sunt mult mai delicate decat par la prima vedere.

"Aici nu este vorba numai de introducerea abonamentelor, ci si de alinierea la niste standarde pe care ni le impunem noi insine. Problema reala este majorarea de pret care a declansat niste lucruri in cascada. Este grav modul in care se iau niste bani, dar mai grav este ce se intampla cu acesti bani, unde se duc. Sunt niste lucruri in spate", a spus presedintele UNPR.

Potrivit acestuia, in statele Uniunii Europene nu exista un pret unic la gazele naturale, existand diferente nete de tarife de la o tara la alta. Milut considera ca majorarea tarifelor a fost facuta special pentru cele doua companii, Gas de France si Ruhrgaz, care au preluat Distrigaz Sud si Distrigaz Nord. Aceste companii straine sunt beneficiarii principali ai acestor venituri deloc neglijabile. Potrivit unui studiu al UNPR, cei doi operatori care detin si monopol pe piata vor primi, anual, aproximativ 800 milioane de euro din abonamente.

Sindicatele vor declansa conflicte sociale

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) isi apara cu indarjire masura impusa, chiar daca aceasta a provocat un adevarat scandal national. "Sistemul este construit, este intretinut, este modernizat, factura este citita, este emisa, chiar daca eu consum sau nu gaze. Ca sa am un serviciu permanent la dispozitie, trebuie sa platesc", a declarat Marcela Oltean, director general al ANRGN.

Aceste afirmatii n-au convins, insa, pe nimeni, masura fiind contestata de aproape toate mediile economice, sociale si chiar politice. Sindicatele au inceput sa ameninte cu deschiderea unor conflicte sociale. "Abonamentul va avea drept consecinta conflicte sociale deschise la nivelul regiunilor si al Bucurestiului. Paradoxal, desi factura va fi umflata cu minimum 160.000 lei, aceasta masura nu este provocata de introducerea abonamentului, ci de scumpirea gazelor", a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Reamintim ca vineri si-au exprimat indignarea si liderii politici din coalitia aflata la guvernare. Emil Boc, presedintele PD, a afirmat ca abonamentul trebuie desfiintat, iar senatorul UDMR Gyorgy Frunda a indemnat populatia sa nu semneze noile contracte cu Distrigaz, ce prevad introducerea abonamentelor.

Industria chimica, in colaps

Unul dintre sectoarele care vor avea cel mai mult de suferit este industria chimica. Aceasta masura a ANRGN va duce la cresterea costurilor de productie pana la un nivel necompetitiv, generand astfel inchiderea combinatelor de profil.

Pretul la gaze si energie electrica au pondere de 75% in totalul cheltuielilor. Mentionam ca si tarifele la energia electrica se vor majora in iunie cu 6,8%. "Se spune ca exista o reglementare transparenta a modului de calcul al stabilirii pretului gazelor naturale care, de fapt, este o insiruire de formule cu o multime de coeficienti necunoscuti si nepublicati ce sunt la indemana si la cunostinta celor care-i aplica. Se naste intrebarea: pe cine protejeaza ANRGN?", se arata intr-o scrisoare a Organizatiei Patronale a Producatorilor de Ingrasaminte Chimice din Romania-Nitrofosfor trimisa catre Guvern si Parlament.

"Astazi, aceasta industrie aflata in declin este in pericol de a fi inchisa, lasand pe drumuri peste 8.000 de muncitori".

PSD acuza actuala conducere a ANRGN de lipsa de profesionalism

Deputatul PSD Iulian Iancu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, a declarat, ieri, ca PSD nu poate accepta modalitatea de evaluare a costurilor si de stabilire a pragurilor de tarifare proprii noului abonament la gazele naturale. Iancu a mai spus ca a incercat sa atraga atentia premierului Tariceanu in februarie, in ceea ce priveste schimbarile presedintilor autoritatilor de reglementare. "Lipsa de experienta, lipsa de profesionalism pe care o inregistram intr-un caz punctual, in domeniul gazelor naturale, se resfrange, pe componenta sociala, in intreaga economie si la toate categoriile de consumatori".Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a anuntat ca organizatia PSD Brasov a fost de acord sa sprijine actiunile pe care CNSLR Fratia le va intreprinde in Brasov, incepand cu strangerea de semnaturi, impotriva "acestei masuri arbitrare si incompetente adoptate de actualul guvern".

Seres spune ca nu poate impune nimic ANRGN

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) propune ANRGN sa aplice un tarif separat pentru abonatii cu un consum redus de gaze naturale si sa promoveze un act normativ pentru sustinerea persoanelor cu venituri mici.

"Am sugerat presedintelui ANRGN sa existe o cota pentru cei care folosesc pana in 500 metri cubi de gaze. Acum exista un abonament pentru cei cu consumuri intre 0 si 2.500 metri cubi", a declarat Seres. El sustine ca a mai solicitat promovarea un proiect de ordonanta de urgenta pentru ca persoanele cu venituri reduse sa beneficieze de un ajutor social din partea statului.

"Au fost propuneri, sugestii, pentru ca ANRGN este independenta si eu nu o pot comanda", a precizat ministrul.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *