Stiri si noutati

Acorul de fuziune intre HVB Bank Rom?nia si Banca ?iriac a devenit efectiv la 1 septembrie

Acorul de fuziune intre HVB Bank Romania si Banca ?iriac a devenit efectiv la 1 septembrie, urmand sa fie declansate procedurile de fuziune, au anuntat, joi, oficiali ai HVB.

Noua banca rezultata va detine cea de-a patra pozitie pe piata bancara din Romania, cu o cota 7,5 la suta.

Schimbari de management premergatoare fuziunii.

In urma acordului de fuziune semnat in luna iunie BA-CA va detine 50 la suta plus o actiune in Banca ?iriac, in timp ce entitatile controlate de Ion ?iriac detin 50 la suta minus o actiune in HVB Bank Romania.

Aceasta structura a fost obtinuta prin vanzare si schimb de actiuni.

Dupa fuzionarea celor doua banci, BA-CA va continua sa detina pachetul majoritar de 50 la suta plus o actiune si in noua banca si va fi responsabila de coordonarea operatiunilor acesteia.

Ceilalti actionari principali ai noii banci vor fi entitatile controlate de Ion ?iriac. In plus, actionarii minoritari ai Bancii ?iriac vor deveni, in mod automat, actionari ai noii banci.

Pregatirile pentru fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca ?iriac au inceput de 1 septembrie.

Pe parcursul procesului de integrare, cele doua banci vor functiona in paralel. Fuziunea urmeaza sa fie finalizata in prima jumatate a anului viitor si ea va trebui sa obtina aprobarea autoritatilor. Noua banca va detine cea de-a patra pozitie pe piata bancara romaneasca, cu active totale de 2,1 miliarde euro, o cota de piata de 7,5 la suta, si aproximativ 720.000 de clienti.

In vederea fuziunii, vor avea loc schimbari in cadrul management-ului celor doua banci.

Management-ul HVB Bank Romania va avea urmatorii membri: Dan Pascariu, 55, Chief Executive Officer (CEO) si responsabil de International Markets, Manuela Plapcianu, 42, in prezent Director al Diviziei de Retail Banking, in cadrul HVB Bank Romania – va coordona operatiunile de Retail si Corporate Banking, Wolfgang Schoiswohl, actualul coordonator al Diviziei de Corporate Banking, se va alatura echipei manageriale a Bancii ?iriac.

Andreas Gschwenter, 36, in prezent Chief Operations Officer (COO) al HVB Bank Serbia si Muntenegru, se va alatura management-ului HVB Bank Romania si va prelua functiile de COO si Integration Manager. Florian Kubinschi, 45, actualul Chief Financial Officer (CFO) al Bancii ?iriac, se va alatura si el echipei manageriale a HVB Bank Romania si va prelua functia de CFO.

Management-ul Bancii ?iriac va avea urmatorii membri: Selcuk Saldirak, 49, Chief Executive Officer (CEO), responsabil de International Markets, Haluk Kurcer, 49, Chief Operations Officer (COO), Catalin Parvu, 48, responsabil de Retail si SME Business.

Wolfgang Schoiswohl, 43, in prezent Vicepresedinte al HVB Bank Romania si coordonator al Diviziei de Corporate Banking, se va alatura management-ului Bancii ?iriac si va prelua functia de CFO.

Schimbarile de management urmeaza sa obtina aprobarea Bancii Nationale a Romaniei si a adunarilor generale ale actionarilor celor doua banci si vor intra in vigoare odata cu inregistrarea lor la Registrul Comertului.

Bank Austria Creditanstalt, membru al HVB Group, coordoneaza cea mai mare retea din Europa Centrala si de Est (ECE), cu active totale in valoare de 36 miliarde euro, cu peste 1.000 de unitati si 4,7 milioane de clienti.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *