“”>Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana asupra va aduce agriculturii nu numai fonduri de peste un miliard de euro din bugetul european, ci si obligatia de a rezolva anumite problemele structurale pentru a putea beneficia de acesti bani.
‘Aceste fonduri care vor veni din 2007 ne obliga sa ne organizam in anumite structuri capabile sa cheltuiasca sumele primite din bugetul european’, a declarat, joi, pentru ROMPRES, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, care a participat la seminarul privind aderarea la UE si agricultura – experienta noilor state membre.
Ministrul a precizat ca pentru a primi platile directe fermierii romani trebuie sa isi grupeze suprafetele mai mici pentru a putea fi eligibili din 2007.
‘Integrarea va aduce si o mai buna organizare de piata pentru vanzarea produselor, precum si o specializare a producatorilor agricoli pe anumite domenii prioritare care se finanteaza in UE’, a spus ministrul Flutur.
In acest caz, ministrul a evidentiat potentialul Romaniei de doua milioane de hectare cu anumite culturi de biomasa – producatoare de energie neconventionala, precum rapita, sorg, porumb, cartof, sfecla, MAPDR intentionand sa sprijine din 2007 aceste domenii.
De asemenea, din 2007 Romania va trebui sa creeze un echilibru intre culturile traditionale si efectivele de animale pentru a nu produce cereale pe stocuri, in conditiile in care politica stocurilor este grav sanctionata de UE.
‘Aparitia acestor nise noi – biomasa – reprezinta o sansa pentru Romania, deoarece sunt multi investitori europeni interesati de domeniu’, a explicat Flutur.
Nu in ultimul rand, din 2007 un mare accent se va pune pe dezvoltarea rurala nu numai pe dezvoltarea fermelor, ci si pe parteneriatele public private intre anumite consilii locale si asociatiile de producatori in vederea promovarii unor produse traditionale.
Ministrul agriculturii a precizat ca aderarea Romaniei la UE va aduce mai multi bani zonelor defavorizate pentru pastrarea fermierilor in aceste zone, sectorului de consultanta agricola pentru transformarea fermelor de subzistenta in ferme de piata, precum si pentru derularea unor proiecte de bune practici agricole si respectarea conditiilor de mediu.
‘In prezent lucram la introducerea intr-o baza de date informatica a parcelelor si a efectivelor de animale pentru a avea trasabilitatea produselor pe care le consumam si evident o mult mai buna siguranta alimentara din 2007’, a explicat ministrul.
Toate aceste masuri, a spus Flutur, reprezinta castiguri pentru fermieri, cu toate ca unele pot fi nepopulare si de aceea trebuie explicate mai bine fermierilor in perioada urmatoare.
In ceea ce priveste impactul aderarii asupra consumatorilor, ministrul agriculturii a precizat ca va fi unul pozitiv, pentru ca va insemna o diversificare. ‘Nu numai producatorii nostri vor intra pe pietele europene, ci si invers, deci competitia va fi mult mai puternica. Fermierii romani care nu sunt pregatiti vor avea probleme din acest punct de vedere’, a evidentiat ministrul agriculturii.
Prezent la seminar, seful Delegatiei Comisie Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a precizat ca integrarea Romaniei nu inseamna sfarsitul povestii, ci inceputul, datorita implementarii unor noi si diferite mecanisme.
‘Autoritatile romane au o misiune ingrata in aceasta perioada pentru ca trebuie sa explice taranilor de ce trebuie sa creasca anumite animale, sa cultive anumite culturi si cred ca nu vor avea zile usoare si relaxante pana la integrare’, a spus Jonathan Scheele.
In cadrul seminarului a fost prezentata experienta Poloniei, Ungariei si Cehiei dupa aderare in 2004 in ceea ce priveste infiintarea agentiilor de plati, absorbtia fondurilor comunitare dupa aderare, precum si penalitatile pe care le au avut din cauza necheltuirii unor fonduri sau plasarii gresite a unor sume de bani.
“
Have something to add? Share it in the comments.