Ministerul Mediului va verifica toate contractele de concesiune avand ca obiect activitatile de pescuit, vanatoare sau turism in Delta Dunarii, pentru a stabili legalitatea lor, a anuntat ministrul mediului, Sulfina Barbu. In atentia sa va sta si activitatea Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (ARBDD). "Am decis sa infiintam comisii care sa verifice legalitatea tuturor celor 24 de contracte de concesiune avand ca obiect activitati ca vanatoarea, pescuitul sau turismul pe diferite suprafete de teren sau luciu de apa, atribuite unor diferite persoane in Delta Dunarii. Le vom verifica pe toate, fara tratament preferential. In acelasi timp, am decis sa analizam si activitatea ARBDD, unde, daca se va dovedi ca exista disfunctionalitati, vom schimba pe cine trebuie sa fie schimbat", a declarat ministrul mediului.
Doua procese pe rol
Sulfina Barbu a declarat pentru "Gardianul" ca la baza acestor verificari sta faptul ca ministerul pe care-l conduce este parat in instanta in doua procese foarte grele, intentate in 2003, legate tocmai de organizarea licitatiei pentru atribuirea contractelor de concesiune. Astfel, spune ministrul mediului, institutia pe care o conduce va aparea, in calitate de parat, in fata magistratilor Sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti, in aceasta luna, in procesul intentat de Asociatia Pescarilor din Delta Dunarii. Acestia contesta hotararea privind concesiunea in Delta, probata de Ministerul Agriculturii in 2002, cand problemele de mediu erau in subordinea lui Ilie Sarbu. La acesta se adauga si litigiul in care Ministerul Mediului este parat de o societate care este deja concesionara a resurselor piscicole. Acesta a ajuns deja la Curtea Suprema de Justitie, urmatorul termen fiind luna viitoare.
Nume grele in afaceri
Presa ultimilor ani a relatat in mai multe randuri despre contractele de concesiune ale activitatilor de pescuit, vanatoare sau turism, incheiate de mai multe nume sonore ale mediului politic si de afaceri. Nu trebuie uitate nici semnele de intrebare ridicate de mass-media asupra modului si transparentei organizarii licitatiei. Astfel, la finele lui 2002, pescarii din Delta au solicitat anularea unor licitatii de concesionare ce au avut loc in acea zona. Motivul invocat a fost acela ca licitatiile au fost ilegale si ca le-a fost incalcat dreptul de preemtiune stipulat chiar in legea ce guverneaza actiunile Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Cele mai "rasunatoare" dezvaluiri l-au avut in atentie pe omul de afaceri Alexandru Bittner, care prin firma Piscicola Tour a luat in concesiune, nici mai mult, nici mai putin, decat jumatate din suprafata Deltei, primind sase din cele 25 de zone de concesiune. Acestea inseamna o suprafata de circa 100.000 de hectare.
Mass-media a dezvaluit, de asemenea, ca principalii beneficiari ai contractelor de concesiune incheiate in 2002 – prin firme intermediare – sunt omul de afaceri Robert Raduta, fostul deputat PSD Dan Verbina si Printul Sturza.
In primele trei luni ale anului trecut, Autoritatea Nationala de Control (ANC) a desfasurat o verificare la o serie de firme concesionare ale perimetrelor de exploatare din Delta. Controlul a fost declansat ca "urmare a semnalelor din presa referitoare la actiunile de braconaj in zona de varsare a Dunarii in Marea Neagra". Astfel, verificandu-se modul in care se desfasura pescuitul si se respectau conditiile de autorizare, controalele de atunci au scos la iveala faptul ca "in multe cazuri au fost gasite in zonele de pescuit unelte interzise instalate in apa, fara a fi identificate persoanele care le-au instalat". Nici un contract nu a fost reziliat. S-a intocmit un singur dosar penal, pentru concesionarul "Amorel" SRL.
?Vin bani la bugetul statului?
Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Virgil Munteanu, ne-a declarat ca aceste contracte de concesiune a activitatii de pescuit au fost atribuite prin licitatie publica cu preselectie. Munteanu a amintit ca "timp de zece ani, toata lumea a pescuit in Delta, dar nimeni nu a platit un leu la bugetul statului", situatie care s-a schimbat in ultimii ani, cand la bugetul statului au fost varsati din concesionari "zeci de miliarde de lei". Contractele de concesionare au fost atribuite pe o perioada de zece ani, cu posibilitatea de a fi prelungite inca cinci ani, spune, la randul sau, Grigore Baboianu, director in ARBDR. El ne-a declarat ca la aceste contracte exista clauze foarte dure in ceea ce priveste derularea lor, mai ales cele referitoare la plata redeventei. Astfel, pentru a primi autorizatia de mediu pentru un an, o firma concesionara trebuie sa plateasca 10% din redeventa in luna ianuarie.
?Contractele au fost atribuite preferential?
Atribuirea contractelor de concesiune din Delta Dunarii a fost facuta preferential, ne-au declarat surse din patronatele pescaresti. "Pescarii din Delta Dunarii, in momentul de fata, sunt nemutumiti. In Delta s-a creat un monopol de exploatare. Banii foarte putini primiti de pescari pe cantitatea de peste incurajeaza piata neagra a pestelui, iar braconajul este in crestere?, au spus sursele citate. Acestea au adaugat ca pescarii pescuiesc ilegal chiar daca au permise de pescuit, pentru ca firmele nu platesc pretul initial pentru peste. (S.E.)
Lista SRL-urilor care au concesionat zone in Delta Dunarii, pentru pescuit
1. Piscicola Tour SRL – Gura Portitei
2. Conectii Internationale SRL – Eforie Sud
3. Wela SRL – Crisan, Tulcea
4. Fisheries Romdelta SRL – Tulcea
5. Ecofish SRL – Jurilovca
6. Black Sea Sturgeron SRL – Sf. Gheorghe
7. Thalasa SRL – Sulina
8. San Stel Mar SRL – Sulina
9. Kaviar House SRL – Bucuresti
10. Raduta Sporting Tours SRL – Chilia Veche
11. NMG Impex SRL – Somova, Tulcea
12. Activpesc SRL – Tulcea
13. Somix SRL – Tulcea
14. Amorel SRL – Sulina
Have something to add? Share it in the comments.