Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP), Mihai David, a facut luni seara o declaratie care i-a luat prin surprindere chiar si pe superiorii sai ierarhici, dupa cum ne-au declarat surse din MDP. "Statutul zonelor libere si cel al zonelor defavorizate ar putea fi uniformizat, existand propuneri de principiu ca acestea sa fie transformate, conform modelului comunitar, in zone asistate, o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE)", a spus David. El a precizat ca "in cadrul Executivului exista o procupare in sensul uniformizarii statutului zonelor libere si zonelor defavorizate. In UE exista conceptul de zone asistate".
In sprijinul "defavorizatilor"
Grija subita a lui Mihai David pentru acest subiect nu este deloc intamplatoare. Asa cum a hotarat recent Guvernul, facilitatile acordate pentru investitiile din zonele defavorizate vor fi anulate incepand cu 1 ianuarie 2003. Aceasta decizie da o grea lovitura investitorilor care au obtinut castiguri fabuloase in ultimii cinci ani, date fiind uriasele facilitati fiscale de care au beneficiat. Intre acestea se numara scutirea de la plata taxelor vamale pentru materiile prime si componentele importate in vederea realizarii productiei proprii, scutirea la plata TVA pe perioada scursa de la realizarea investitiei si pana la punerea acesteia in functiune, dar si scutiri la plata TVA pentru livrarile de masini industriale, mijloace de transport, utilaje tehnologice, instalatii.
Investitiile din zonele defavorizate au vizat aproape in exclusivitate sectorul de procesare a carnii. Norocosii care si-au incropit afaceri in aceste zone controleaza in prezent circa 30% din piata autohtona a carnii, obtinand profituri uriase. Importand fara taxe vamale si comercializand carnea la pretul pietei, ei au fost acuzati in permanenta de procesatorii de pe piata de concurenta neloiala.
Motivatii penibile
Mihai David a mai afirmat ca pentru inchiderea capitolului Concurenta, Romania va trebui sa adopte unele masuri pentru alinierea la normele UE, intrucat, in prezent, facilitatile acordate companiilor care opereaza in zonele libere si defavorizate nu sunt in concordanta cu normele comunitare in domeniul concurentei. Oficialul MDP a adaugat ca in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), in subordinea caruia se afla Agentia Nationala a Zonelor Libere, a fost formata o comisie care va prezenta Guvernului situatia zonelor libere, precum si propuneri de sprijinire a companiilor care au investit in respectivele perimetre.
Agentia Zonelor Libere pastreaza tacerea
Dorind sa aflam mai multe amanunte despre proiectul de unificare a facilitatilor din zonele libere si cele defavorizate, precum si despre activitatea comisiei amintita de Mihai David, am incercat sa contactam conducerea Agentiei Nationale a Zonelor Libere (ANZLR) din MLPTL, in speta pe directorul general al acestei institutii, Cornel Bogdan. In pofida insistentelor noastre, seful ANZLR nu a fost de gasit, intrucat, asa cum ne-a declarat sefa sa de cabinet, era "plecat in delegatie la Constanta"(prima oara) si "in drum spre Constanta" (a doua oara). "Vad ca ne atacati din toate partile", a replicat angajata ANZLR, in locul unui raspuns oficial la o intrebare care nu viza nici un atac la adresa institutiei sau a directorului acesteia. Pentru ca principiul transparentei nu a fost insusit inca la MLPTL, am incercat sa aflam mai multe amanunte de la MDP.
Zonele asistate, in vigoare din 2007
Surse din cadrul MDP ne-au precizat ca zonele asistate reprezinta un concept nou al UE, care acorda anumite facilitati, dar ca acestea vor fi cunoscute abia in 2007. In nici o tara din UE nu exista zone defavorizate care sa poata deveni, fie si in 2007, zone asistate. "UE intelege prin zonele defavorizate cu totul si cu totul altceva decat noi si, ca atare acorda facilitati fundamentate pe politici sociale, altele decat scutirea taxelor la importurile de carne. Un exemplu ar fi zonele depopulate, unde UE acorda posibilitatea unei pensionari avantajoase sau sprijin pentru tinerii care vor sa inceapa o afacere, nicidecum facilitati pentru firme gigant", ne-a declarat Mihai Visan, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC). El a adaugat ca proiectul propus de David intra in contradictie cu promisiunile premierului Adrian Nastase, care a garantat industriasilor eliminarea tuturor facilitatilor acordate agentilor economici din zonele defavorizate la importul de carne. "Ministerul Dezvoltarii a recunoscut intr-un raport ca facilitatile acordate au depasit cu mult investitiile facute in aceste zone. Alte compensari nu se justifica, pentru ca singurul lor efect va fi grevarea bugetului si concurenta neloiala. Oricum, Mihai David a sustinut si va continua sa sustina cauza acestor zone, desi pozitia MDP este alta. Dar, este evident ca lucrurile sunt in miscare si odata cu intoducerea acestui proiect, facilitatile vor deveni eterne", a subliniat Mihai Visan.
Miliardarii nu se lasa
Dupa ce s-au umplut de penibil solicitand Guvernului despagubiri pentru investitiile facute in zonele defavorizate in cazul anularii facilitatilor, afaceristii incearca, prin aceasta noua manevra, sa-si pastreze toate avantajele de care au beneficiat in ultimii cinci ani. Numai ca, asa cum prevede legea, investitorii din zonele libere – la statutul carora aspira acum cei din zonele defavorizate – ofera facilitati pentru o perioada de pana la 50 de ani! Astfel, pachetul de facilitati cuprinde, in principal, posibilitatea concesionarii si inchirierii de terenuri si constructii aflate in perimetrul zonelor libere pe o perioada de pana la 50 de ani, scutirea de taxe vamale, accize, TVA si impozit pe profit, posibilitatea transferului in strainatate a capitalului si a profitului, precum si garantarea investitiilor realizate.
Have something to add? Share it in the comments.