Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului a incheiat duminica, 7 septembrie 2003, campania "Centrele Mobile de Consultanta", demarata la initiativa ministrului de resort, Ilie Sarbu. Actiunea, de amploare nationala, a fost demarata cu scopul de a oferi consultanta atat in domeniul agricol, cat si in domeniul dezvoltarii rurale. De asemenea, s-a dorit identificarea directa a principalelor probleme cu care se confrunta producatorii agricoli si oferirea unor raspunsuri pertinente intrebarilor pe care le adreseaza participantii la centrele mobile de consultanta. Intalnirea finala a celor trei centre mobile de consultanta a avut loc in judetul Satu Mare. Actiunea de consultanta initiata de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului a fost dusa la bun sfarsit in colaborare cu Directia pentru agricultura si Dezvoltare Rurala, cu Regia Nationala a Padurilor si cu Agentia Nationala de Consultanta Agricola. La aceasta actiune au participat si unitati descentralizate ale MAPAM.
"Nu a fost o campanie politica"
"Nu a fost o campanie de propaganda sau, cum au spus unele ziare, una politica. Cea mai buna dovada in acest sens este atentia deosebita pe care am acordat-o in aflarea nemultumirilor agricultorilor, in evidentierea problemelor cu care se confrunta cei care muncesc in agricultura si in transparenta cu care am actionat in aceasta directie. Indiferent ca sunt sau nu intr-o asociere agricola, ca au trei hectare sau sute de hectare de teren arabil, ca sunt producatori agricoli, procesatori sau comercianti, toti au fost ascultati, toti ne-au ajutat sa vedem, la fata locului, care sunt problemele care ii apasa si cum le putem rezolva", a declarat Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului. La evenimentul de duminica au participat secretarul de stat al MAPAM, Petre Daea, secretarul de stat al MAPAM, Valeriu Steriu, directorul general al ANCA, Greta Popa, specialisti din cadrul MAPAM, directorul general al DADR Satu Mare, Torok Francisc, si alte oficialitati locale.
Solutie concreta pentru problemele majore
"Ne-am propus sa cream aceste centre mobile de consultanta pentru a afla chiar de la fata locului care sunt problemele majore ale agricultorului roman si sa le oferim o solutie concreta. I-am ajutat cu un sfat bun din care foarte multi au avut de castigat. Cel mai la indemana exemplu ar fi consultanta oferita celor care doreau sa plece din asociatie pentru a beneficia de subventia de doua milioane lei/ha si care astfel pierdeau si drepturile castigate in asociatie si nici nu obtineau cele doua milioane de lei", a mai declarat Ilie Sarbu, ministrul agriculturii.
Initiativa care trebuie reluata
La intalnirile organizate prin intermediul centrelor mobile de consultanta au participat zeci de mii de oameni. Au pus intrebari si si-au exprimat nemultumirile producatori agricoli individuali, fermieri, reprezentanti ai exploatatiilor agricole, intreprinzatori particulari, mari producatori agricoli, cercetatori, directori de societati, primari, agenti agricoli. Asa cum s-a anuntat inca de la inceputul campaniei, Centrele Mobile de Consultanta si-au propus sa ofere consultanta si, mai ales, sa afle care sunt nemultumirile, problemele producatorilor agricoli. Conform informatiilor primite din teritoriu, campania "Centrele Mobile de Consultanta" a fost apreciata, de catre cei mai multi participanti, ca fiind o initiativa laudabila ce trebuie reluata. Cei care au fost refractari la actiunea demarata de MAPAM, justificand ca "vorbele goale nu-i ajuta cu nimic", au demonstrat cel mai bine utilitatea campaniei de consultanta. Un exemplu in acest sens il constituie acordarea subventiei de doua milioane lei/ha doar pentru producatorii agricoli individuali, nu si pentru exploatatiile agricole – dar pentru acestea din urma exista alte parghii de sustinere, printre care creditul agricol. Necunoscand acest fapt, unii s-au grabit sa iasa din asociatie, pierzand astfel drepturile din asociatie si neputand beneficia nici de OUG nr. 72/22.08.2003, care stipuleaza ca subventia de doua milioane lei/ha nu se ofera celor care ies din asociatie dupa aparitia ordonantei.
Sprijin direct pentru producatorii agricoli
Producatorii agricoli si-au exprimat interesul pentru consultanta in zonele pe unde au trecut Centrele Mobile de Consultanta (CMC) plecate din Bucuresti. In unele judete prin care au trecut CMC, s-au adunat peste 300 de oameni, in timp ce in judetele unde s-a organizat actiunea la nivel judetean, numarul participantilor a fost de aproximativ 50. Temele abordate cu precadere de catre echipa Centrelor Mobile de Consultanta au fost: acordarea in 2003 si 2004 a sprijinului direct producatorilor agricoli, persoane fizice, care detin pana la 5 ha de teren agricol; campul de aplicare a masurilor SAPARD, valorile si criteriile eligibile ale proiectelor, modalitatea de selectie a proiectelor si conditiile de plata; posibilitatea accesarii de fonduri de la Uniunea Europeana prin masurile 3.1 si 3.4 din Programul SAPARD; ghidul Solicitantului pentru masurile SAPARD; implicatiile integrarii Romaniei in structurile europene, din punctul de vedere al agriculturii.
Interesul participantilor a fost evident, fiind subliniat si de intrebarile multe si diversificate pe care le-au ridicat. Dintre acestea, mentionam cateva:
- Exista posibilitatea subventionarii de catre stat a calamitatilor?
- Ce masuri se pot lua pentru invazia omidei paroase?
- Ce subventii se dau pentru campania de toamna?
- Ce subventii se acorda pentru samanta de grau?
- Se pot obtine subventii pentru reabilitarea sistemului de irigatii, pentru zootehnie, pentru infiintarea culturilor de toamna pentru societatile comerciale?
- Cine va primi subventia de doua milioane lei/ha?
- Se poate urgenta sprijinirea cu subventii conform creditului agricol?
- Care este argumentul pentru pretul scazut pe kilogram la carne abatorizata?
- Ce ne puteti spune despre Ghidul Solicitantului pentru masurile SAPARD 3.1 si 3.4?
- Se pot moderniza sistemele de irigatii si se pot subventiona apa pentru irigat si achizitionarea echipamentelor mobile?
Producatorii cer permanenta acestor actiuni
Cele mai multe nemultumiri sunt legate de acordarea subventiilor – sumele oferite sunt prea mici, nu sunt directionate corect, acordarea acestora se face prea tarziu -, dar si de birocratia care de cele mai multe ori pare nejustificata. Concluzia celor care au coordonat Centrele Mobile de Consultanta a fost ca, pana in acest moment, majoritatea participantilor au fost interesati sa lamureasca problemele pe care nu le inteleg. De asemenea, au dorit sa afle prin ce modalitati, promovate de MAPAM, pot obtine ajutor financiar producatorii, procesatorii si comerciantii. Nu de putine ori, producatorii agricoli au sugerat ca astfel de actiuni sa aiba un caracter regulat. Raportul final va fi facut public imediat dupa ce MAPAM va centraliza si analiza toate informatiile care trebuie trimise din teritoriu.
Have something to add? Share it in the comments.