Stiri si noutati

Ajutoarele financiare vor trebui avizate de Consiliul Concurentei

Carmen Neacsu, Marius Guta

Toate ajutoarele financiare care vor fi acordate de catre stat societatilor comerciale vor trebui aprobate de Consiliul Concurentei, se precizeaza intr-un proiect de lege intocmit de Ministerul Finantelor Publice (MFP), care vizeaza "modificarea si completarea Legii 143/1999 privind ajutorul de stat". Noile prevederi vor intra in vigoare incepand cu luna iulie. Astfel, potrivit angajamentelor luate de Romania in legatura cu adoptarea acquis-ului comunitar, respectiv capitolul "Politica in domeniul concurentei", termenul pentru modificarea Legii 143/1999 este 30 iunie 2003.

Finantele monitorizeaza

Principalele modificari aduse de acest proiect de lege vizeaza delimitarea clara a atributiilor institutiilor implicate in acordarea ajutorului de stat. Astfel, Consiliul Concurentei, pe langa atributiile vizand autorizarea ajutoarelor, are posibilitatea de a interveni in cazul in care se acorda ajutoare de stat prin legi sau ordonante de urgenta fara a fi autorizate in prealabil. In plus, Consiliul Concurentei are dreptul de a-si revoca deciziile in cazul in care acestea s-au bazat pe informatii incorecte. O alta autoritate de stat implicata este MFP, care monitorizeaza si inventariaza ajutoarele acordate.

Scutiri de taxe

Ajutorul de stat il reprezinta orice sprijin acordat de catre autoritatile publice centrale sau locale. Modalitatile de acordare a acestui ajutor includ, printre altele: subventii, anularea datoriilor, preluarea pierderilor, exceptari, reduceri sau amanari de la plata taxelor si impozitelor, acordarea de imprumuturi cu dobanzi preferentiale. In aceeasi categorie sunt incluse si garantiile acordate in conditii preferentiale de catre stat sau de catre autoritatile publice centrale si locale.

Ajutorul ilegal …

Actul normativ mentionat introduce si denumiri noi, adaptate la economia in tranzitie specifica Romaniei. Astfel, la art. 3 este definit "ajutorul ilegal". Acesta este "un ajutor de stat (…) acordat fara a fi fost autorizat de Consiliul Concurentei". In ceea ce priveste "ajutorul interzis, acesta este definit ca fiind un ajutor "pentru care Consiliul Concurentei a emis o decizie de interzicere, dar care a fost totusi acordat".

… Si cei interesati

Sunt mentionate, de asemenea, si persoanele interesate. Acestea sunt beneficiarele ajutorului de stat, pe de o parte, precum si orice persoana, agent economic sau asociatie de agenti economici, ale caror interese pot fi afectate prin acordarea unui ajutor de stat, respectiv agentii economici concurenti, pe de alta parte.

Nu intra sub incidenta legii, printre altele, ajutoarele pentru agricultura si piscicultura, precum si ajutoarele avand caracter social acordate consumatorilor individuali. Sunt exceptate, de asemenea, ajutoarele pentru inlaturarea efectelor cauzate de dezastre naturale.

Termen de prescriptie

Ajutorul acordat unui agent economic, intr-o perioada de pana la trei ani, in valoare totala de trei miliarde de lei, este considerat a fi autorizat.

Dreptul Consiliului Concurentei de a solicita recuperarea ajutorului de stat acordat ilegal este supus unui termen de prescriptie de 10 ani, care incepe din ziua acordarii ajutorului. Termenul de prescriptie este suspendat atat timp cat cazul se afla pe rolul Curtii de Apel sau al Curtii Supreme de Justitie.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *