Stiri si noutati

Alcoolul si tutunul – principalele domenii care produc evaziune fiscala

Alcoolul si industria tutunului sunt principalele domenii care au vizat in ultimul timp activitatea Garzii Financiare, fiind domenii in care evaziunea se manifesta cu precadere, potrivit comisarului sef al institutiei, Adrian Cucu. ‘Alcoolul constituie o problema, pentru ca in mod frecvent ne lovim de situatia in care unele fabrici produc in afara programului. Gasim cantitati mai mici sau mai mari de bauturi alcoolice fara banderole de marcaj sau cu banderole false. Evaziunea se manifesta fara discutie si in aceste domenii. Sunt probleme la toate nivelurile’, a declarat comisarul sef al Garzii financiare, intr-o emisiune televizata. Acesta a declarat ca Garda Financiara incerca sa actioneze cu mijloacele pe care le are la indemana impotriva zonei de comert, unde apar bauturile pe piata, dar in acelasi timp incerca sa actioneze si impotriva locurilor in care se produc bauturi false. Şi fotbalul a intrat in atentia Garzii, in urma dezvaluirilor privind miscarea banilor in cazul mai multor transferuri de fotbalisti romani in strainatate.

Adrian Cucu a precizat ca institutia pe care o conduce s-a sesizat din presa. ‘Primele date, pe care deja le avem la dispozitie ne fac sa consideram ca trebuie sa continuam verificarile. Deci se confirma informatiile aparute in presa. Sunt bani multi. Este drept ca ieri-astazi actiunile noastre s-au orientat cu precadere spre documentare, dar in acelasi timp continuam si probabil ca in cateva zile vom scoate la lumina cateva probleme destul de delicate. Deci este cert ca s-au primit niste bani si se pare ca impozitele aferente nu s-au platit’, a explicat seful Garzii Financiare. In ultimul an, Garda Financiara a avut rezultate importante, cursul activitatii sale fiind unul pozitiv, a apreciat Adrian Cucu. ‘An de an rezultatele obtinute au fost superioare comparativ cu perioada anterioara. In acest trend se inscrie si anul 2005, pentru care recent am avut raportul de activitate, analiza activitatii desfasurate, si cand am constatat o serie de actiuni noi, abordarea noua pe care am propus-o pentru activitatea Garzii Financiare, a avut rezultate pozitive’, a subliniat comisarul sef al Garzii. Adrian Cucu a spus ca Garda nu a fost supusa presiunilor in actiunile sale de anvergura, de exemplu in cazul implicarii unui fost consilier al presedintelui Traian Basescu intr-un caz de evaziune fiscala in domeniul tutunului. ‘Nu a fost nici o presiune. Am actionat strict in limita competentelor si a fost un caz in care am demonstrat ca un fabricant de tigari a lucrat cu incalcarea legii in mod evident’, a precizat reprezentantul Garzii Financiare. Potrivit acestuia, Garda Financiara a surprins atat fabrica in functiune in timp ce producea tigari cu timbre false si alte fapte de aceasta natura, inclusiv faptul ca aducea tigari care nu intrau in gama lui de produse aprobate. De asemenea, in acest caz a fost surprinsa in acelasi timp existenta in anumite locuri pe piata a unei cantitati de 800-850 de mii de pachete dintr-o singura bucata, cu timbre false. Adrian Cucu a spus ca pe cei 1.000 de comisari din structura Garzii Financiare trebui sa-i caracterizeze profesionalismul si nu duritatea, atragand atentia ca este necesara o reimprospatare a colectivului, si asigurarea accesului la forme moderne de instruire. Deocamdata, numarul comisarilor este destul de redus, neexistand nici un loc liber in cadrul institutiei, mai ales ca la inceputul anului 2004 institutia a pierdut 500 de posturi, iar in 2005 nu s-au facut angajari.

Totusi, Garda Financiara a inregistrat si un recul prin trecerea ei in 2004 in subordinea Autoritatii Nationale de Control. ‘Un pas spre normalitate a fost facut prin aducerea Garzii Financiare inapoi la Ministerul Finantelor, respectiv la ANAF. Alt pas este cel prin care la sfarsitul anului trecut ni s-au dat niste competente importante pentru a desfasura activitati de control, pentru a face acte de control la solicitarea procurorului si care constituie probe in actul de justitie’, explicat Adrian Cucu. Desi dotarile Garzii Financiare sunt modeste, Garda Financiara isi va pastra rolul determinant in combaterea infractiunilor economice si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, crede comisarul sef al institutiei. ‘Eu sper ca ne-am demonstrat utilitatea si ne-am demonstrat in acelasi timp si capacitatea de adaptare la nou si sper sa fim o institutie care vom face fata’, a subliniat Adrian Cucu.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *