Stiri si noutati

Analistii recomanda economii in lei si in valuta

Marius Guta

In momentul de fata, dobanzile practicate de sistemul bancar autohton, atat la depozite, cat si la credite, au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Rand pe rand, bancile comerciale au scazut dobanzile, astfel incat acum s-a ajuns, practic, la o limita a interesului populatiei fata de acest tip de economisire. Concret, dobanzile sunt cuprinse intre un minim de 18% pe an, la depozitele constituite pe o perioada de o luna, si un maxim de 29% pe an, la depozitele constituite pe o perioada de 12 luni.

Dobanzi mari de la banci mici

Scaderea accentuata a dobanzilor i-a nelinistit pe micii depunatori, care sunt nevoiti sa-si reorienteze banii catre alte forme de economisire.

Totusi, in prezent, cele mai mari dobanzi sunt acordate de catre bancile mai slab cotate, care au nevoie de lichiditati, astfel ca se recomanda prudenta in asemenea cazuri. Cu toate acestea, analistii economici sustin utilitatea plasarii macar a unei parti din banii economisiti in sistemul bancar. Pentru cei mai multi dintre micii depunatori, plafonul de garantare a depozitelor bancare, stabilit de BNR, in momentul de fata, la 100,4 milioane de lei, este suficient pentru a acoperi in totalitate eventualele pagube. Totusi, pentru cresterea eficientei si a sigurantei plasamentelor, este necesara diversificarea portofoliului de economii. "Cred ca cel mai bine este ca banii sa fie impartiti in cote egale in valuta (euro si dolari) si in depozite bancare, in lei", ne-a declarat analistul economic Ionut Popescu. O alta varianta este plasarea in certificatele de trezorerie cu scadenta la sase luni, pe care Ministerul Finantelor le pune in vanzare de maine. Dobanda este 25% pe an, cu doua procente mai mica decat emisiunea anterioara.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *