Consuela Stegarescu
Reducerea inflatiei si cresterea competitiei din sectorul bancar ar fi doua din problemele ce ar trebui rezolvate anul urmator, potrivit economistului-sef al bancii centrale, Valentin Lazea. Specialistii apreciaza ca, pentru reducerea inflatiei, Executivul ar trebui sa aiba o politica salariala cat mai austera, sa contribuie la dezvoltarea ofertei de pe piata interna pentru a echilibra cererea, fapt ce ar contribui si la reducerea deficitelor externe.
Pentru a reduce inflatia si in 2006, Guvernul ar trebui sa reduca personalul din administratia publica, iar banca centrala ar trebui sa nu mai submineze moneda nationala, apreciaza consultantul financiar Bogdan Baltazar. "Pentru a continua dezinflatia, Banca Nationala ar trebui sa nu mai submineze leul. Un leu lasat sa fie tare este o ancora dezinflationista", afirma Baltazar. In ceea ce priveste masurile ce ar trebui adoptate de Executiv, el considera ca prima ar fi reducerea personalului din administratia publica cu 30%, fapt ce ar ajuta si la reducerea birocratiei si a coruptiei. Totodata, Bogdan Baltazar adauga ca politica salariala ar trebui sa fie cat mai stransa. O a doua masura ce ar putea ajuta la reducerea dezinflatiei ar fi atragerea de investitori straini – "multinationale de calitate"-, care ar ajuta la echilibrarea ofertei cu cererea de pe piata.
Si consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, indica echilibrarea cererii cu oferta de pe piata romaneasca drept cea mai buna solutie pentru dezinflatie. "Acest lucru trebuie sa il faca autoritatile, BNR isi vede de treaba ei. Oferta interna trebuie sa creasca calitativ, cantitativ si structural."
«Nu au ce sa faca pentru a reduce inflatia»
Intrebat ce masuri ar putea lua autoritatile in 2006 pentru a reduce inflatia, analistul economic Ilie Serbanescu a raspuns: "Cand se va incheia perioada preturilor administrate, sa se lupte, dar deoacamdata este prematur". Mai mult, Serbanescu apreciaza ca autoritatile nu trebuie sa aplice in nici un caz, in 2006, masurile pe care le-au luat in acest an. "Nu este momentul unei lupte cu orice pret", explica analistul.
Competitie slaba in sectorul bancar
"Este o departajare prea mare intre bancile din prima linie si bancile din a doua linie. Intrarea CEC in competitie va dinamiza concurenta. Vor fi si cateva fuziuni (una este in pregatire), mai sunt si alte indicii ca va creste concurenta. Dar aceasta nu inseamna ca se vor rezolva lucrurile. In continuare, cresterea concurentei va depinde de fuziuni, de intrarea unor banci mari pe piata", afirma Adrian Vasilescu.
Chiar daca considera ca privatizarea BCR si CEC va ajuta la cresterea competitiei din sectorul bancar, Bogdan Baltazar atentioneaza ca banii pe care ii va incasa statul din aceste privatizari vor reprezenta un pericol, chiar daca nu vor fi directionati spre mariri salariale. "Cu exceptia capitalizarii fondurilor de pensii, orice cheltuieli mai serioase vor fi tot bani aruncati pe piata, care vor creste cererea", afirma Baltazar.
O opinie total diferita a exprimat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, care afirma ca in sectorul bancar "competitia este deosebit de «acuta»", iar produsele si serviciile sunt din ce in ce mai performante si mai ieftine.
Lazea: Concurenta in sectorul bancar lasa mult de dorit
Anul 2005 a fost probabil cel mai plin de evenimente din punctul de vedere al politicii monetare, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, citat de RADOR. "Cand spun aceasta, ma refer la patru evenimente majore care l-au marcat: liberalizarea in continuare a contului de capital, care a permis banilor din strainatate sa vina cu mai mare usurinta in Romania, existand insa si reversul medaliei, riscul ca acestia sa plece la fel de repede cum au intrat. Al doilea eveniment notabil este punerea in functiune a sistemului electronic de plati, care faciliteaza tranzactiile practic in timp real. Al treilea, in ordine cronologica, a fost denominarea monedei nationale prin taierea celor patru zerouri, iar al patrulea, trecerea de catre Banca Nationala la strategia de tintire directa a inflatiei, cu alte cuvinte, preanuntarea tintei de inflatie an de an si incercarea incadrarii cat mai aproape de aceasta", a spus Lazea. Oficialul BNR a mai anuntat ca, anul viitor, Banca Centrala va finaliza activitatea de liberalizare a contului de capital, respectiv a ultimelor tranzactii referitoare la accesul investitorilor straini la titluri de stat, incepand cu luna ianuarie, si accesul investitorilor straini la instrumente monetare, incepand cu septembrie 2006. "A doua provocare este legata de continuarea dezinflatiei – si aici politica monetara va avea nevoie de un sprijin mai consistent din partea politicii salariale si a politicii fiscale. Cea de-a treia provocare, legata de finalizarea privatizarii celor doua mari banci de stat, BCR si CEC, este aceea daca aceste privatizari vor aduce mai multa concurenta sau nu, deoarece, trebuie sa o spun cu parere de rau, concurenta in sectorul bancar lasa destul de mult de dorit", a conchis economistul-sef al BNR. (M.D.)
Sursa: Gardianul
Have something to add? Share it in the comments.