Stiri si noutati

Analistii straini cred ca Erste Bank este favorita pentru preluarea BCR

Finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) va contribui la sporirea competitiei de pe piata autohtona, apreciaza reprezentantii institutiilor bancare autohtone. Cand vine vorba de momentul in care va fi vizibila marirea competitiei de pe piata bancara, opiniile specialistilor se impart. Cei mai multi sustin ca aceasta va fi vizibila dupa o buna perioada de timp.

Efectul privatizarii BCR va fi intarirea competitiei si imbunatatirea gamei de produse, concomitent cu respectarea unor standarde de calitate mai ridicate, apreciaza seful departamentului de cercetare din Trezoreria Raiffeisen Bank, Mihail Ion. "Cu siguranta, pentru ca este vorba de cel mai mare jucator, toate modificarile ce vor interveni in activitatea bancii vor fi vizibile dupa o anumita perioada de timp: unele se vor vedea catre sfarsitul lui 2006, altele in 2007 sau 2008", atentioneaza Ion. Pe termen lung, efectele activitatii BCR vor presa si pe ceilalti jucatori, mai spune acesta.

Alti specialisti din mediul bancar isi argumenteaza afirmatiile potrivit carora schimbarea actionariatului BCR nu va genera schimbari vizibile peste noapte, amintind ca transferul de proprietate se efectueaza intr-o perioada destul de mare de timp. Un argument mult mai puternic este ca din cauza marimii institutiei bancare inertia la schimbari va fi pe masura. Presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, afirma ca este greu de apreciat in cat timp se vor vedea efectele schimbarii actionariatului BCR, deoarece totul depinde de viteza cu care va fi facuta restructurarea.

«Efectele vor fi vizibile imediat»

La polul opus se claseaza insa estimarea presedintelului Institutului Bancar Roman, Petru Rares. "Efectele privatizarii vor fi vizibile imediat. Cel care va prelua banca va incerca sa «impinga» ce exista, asa cum exista. In a doua etapa, odata ce va avea loc transfer de tehnologie bancara si fonduri, competitia va deveni si mai intensa", apreciaza Rares.

Astazi aflam castigatorul BCR

Castigatorul BCR va fi anuntat astazi, la ora 19, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Contractul de privatizare va fi semnat pe 21 decembrie, de reprezentantii statului roman si ai celorlalte parti implicate in tranzactie.

Cei doi ofertanti care s-au calificat in ultima runda a privatizarii BCR sunt Erste Bank – Austria si Millennium BCP – Portugalia. Reamintim ca selectia s-a realizat dupa o prima depunere de oferta la care au participat alte sapte institutii de reputatie internationala, printre care Deutsche Bank AG, BNP Paribas, Banca Intesa sau KBC. Grila de departajare a fost conceputa de autoritati astfel incat pretul sa reprezinte 90% din punctaj. Cele doua banci finaliste au fost anuntate pe 26 octombrie, iar dupa o saptamana au fost demarate negocierile pentru elaborarea contractului de privatizare. Documentul in forma finala a fost aprobat de Guvern in sedinta din 11 decembrie si trimis a doua zi celor doi participanti. Castigatorul va prelua 61,88% din actiunile BCR, o participatie de 36,88% – care este detinuta de statul roman, iar restul de 25% plus doua actiuni sunt detinute de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Statul va incasa aproximativ 60% din valoarea tranzactiei, restul sumei revenind Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care detin cate 12,5% din BCR plus o actiune. Cea mai mare banca din Romania detin active in valoare de circa 9 miliarde de euro.

Erste, vazuta drept castigatoare

Banca austriaca Erste Bank este favorita in cursa pentru privatizarea BCR, insa Millennium BCP se va plasa aproape, potrivit unor analisti citati de Reuters. "Erste este intr-o pozitie mai buna decat Millennium pentru ca este o banca mai mare. Din punct de vedere strategic, Erste are experienta in cumpararea si restructurarea de banci in regiune", a declarat Jiri Stanik, analist la firma de brokeraj Wood and Co din Praga. Erste Bank a achizitionat si opereaza o serie de banci din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia. Millennium, cea mai mare banca privata din Portugalia, este prezenta pe pietele din Polonia si Grecia. Analistii afirma ca Erste ar putea sa-si permita mult mai usor sa preia BCR. la finele lui iulie a.c., Erste avea active in valoare de 7,3 miliarde de euro, aproximativ 4,5 milioane de clienti si peste 340 de filiale. "Cand Erste Bank si BCP au fost selectate in etapa finala s-a putut vedea din reactia pietei, in ziua anuntului, ca investitorii la BCP nu au primit bine vestea", a afirmat Stanik. In ziua anuntului, actiunile Erste au crescut cu 0,2%, in timp ce titlurile Millennium au scazut cu apoape 8%, intrucat investitorii s-au temut de o eventuala majorare de capital pentru finantarea tranzactiei.

Pe de alta parte, banca spaniola Satander estimeaza ca Millenium BCP va castiga cursa pentru preluarea BCR platind 3,8 miliarde euro pentru pachetul de aproximativ 62% din actiuni.
Consuela Stegarescu
sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *