Stiri si noutati

Analistii "The Economist" nu vad Romania in UE in 2007

Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a grupului "The Economist", si-a revizuit estimarile privind cresterea economica a Romaniei de la 4,8% la 4,6% pentru acest an (fata de 5,2% prognozat de Guvern) si de la 5,3% la 5,2%, pentru 2004. Potrivit celui mai recent raport al institutiei despre Romania, citat de Mediafax, modificarea prognozelor economice a fost determinata, in principal, de existenta unor semnale privind incetinirea cresterii productiei industriale si de procesul lent de redresare economica din UE. Analistii EIU anticipeaza o reducere a ratei de crestere a exporturilor in acest an. Cresterea investitiilor va antrena majorarea importurilor, astfel incat deficitul contului curent al balantei de plati va urca de la 3,4% din PIB la 3,8% din PIB, dar va reveni la 2,8% din PIB anul viitor. De asemenea, deficitul bugetului general consolidat va creste de la 2,7% din PIB la 2,9% din PIB in acest an, ca urmare a unor cheltuieli suplimentare determinate de pierderile intreprinderilor de stat si disciplina salariala redusa din aceste societati.

Inflatia nu se va scrie cu o singura cifra

In ceea ce priveste rata inflatiei, EIU anticipeaza ca aceasta va atinge 13,8% in 2003. Institutul britanic apreciaza ca majorarea salariului minim pe economie, continuarea procesului de liberalizare a tarifelor din domeniul energetic si nivelurile ridicate de lichiditati din piata vor impiedica reducerea ratei inflatiei la 12-13%, dupa cum doreste Guvernul roman.

In plus, autorii studiului sustin ca atingerea unei rate a inflatiei cu o singura cifra anul viitor nu va fi posibila, intrucat Executivul va efectua cheltuieli suplimentare in anul electoral. EIU considera ca inflatia va fi de 11% anul viitor.

Analistii EIU si-au reiterat scepticismul in privinta aderarii integrarii Romaniei in UE in anul 2007. Ei afirma ca va fi greu ca Romania sa indeplineasca toate criteriile pentru aderare, mai ales ca nu este inca considerata o economie de piata functionala.

De asemenea, EIU apreciaza ca urmatorul val de integrare va fi amanat, ca urmare a problemelor determinate de aderarea a 10 noi membri la UE in 2004.

"BCR poate pierde oportunitati importante"

Prelungirea procesului de privatizare a BCR pana in 2006 va avea ca efect pierderea unor oportunitati importante de dezvoltare a bancii, in conditiile in care piata bancara romaneasca este in expansiune, considera analistii EIU. Acestia arata ca in actualul context economic international, Executivul roman nu avea alta alternativa pentru BCR decat vanzarea a 25% din actiuni catre BERD si IFC.

"Spre deosebire de alte active detinute de stat, BCR nu este o piatra de moara agatata de gatul contribuabilului roman. Banca este stabila din punct de vedere financiar si a realizat investitii masive in tehnologia informatica. De asemenea, BCR va continua sa fie profitabila si va avea de castigat de pe urma prezentei BERD si IFC", mentioneaza studiul. Adevarata problema determinata de amanarea vanzarii nu o reprezinta potentialele pierderi la bugetul de stat, ci nefructificarea sanselor de dezvoltare de catre banca. "Desi IFC si BERD vor incepe restructurarea BCR, aceste doua institutii nu au experienta in domeniu a bancilor private si vor fi obligate sa ajunga la compromisuri cu Guvernul in privinta planurilor de reforma. De asemenea, IFC si BERD nu vor putea sa majoreze capitalul BCR si nici sa aduca experienta manageriala pe care ar putea-o furniza bancile comerciale mari", afirma autorii studiului. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *