Stiri si noutati

Analiza Rompetrol – Petromidia: viitor ambiguu pentru RRC

In dosarul Rompetrol, lucrurile incep sa se precipite serios, cu consecinte grave asupra economiei si asupra pietei de capital. Mediul de afaceri din Romania este direct afectat de episoadele Rompetrol, tinand cont de marimea acestei companii si de multiplele ei interactiuni nationale si internationale. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a motivat masura sechestrului asigurator pe actiunile societatii Rompetrol Rafinare prin sublinierea gravitatii faptelor de care sunt acuzati Dinu Patriciu, Philip Stephenson si Colin Hart – mai exact un prejudiciu de aproape 20.000 de miliarde de lei adus statului roman.

Concret, actionariatul Rompetrol Rafinare Constanta (societate ce a preluat Rafinaria Petromidia de la statul roman in urma privatizarii acesteia) are urmatoarea structura: The Rompetrol Group detine 52,54%, The Rompetrol Financial Group are 16,07%, iar alte persoane fizice si juridice detin 31,27%. Din cele 52,54% din actiunile The Rompetrol Group, statul a pus sechestru pe 25,89%, pentru ca restul de actiuni sunt folosite deja de companie pentru credite contractate in trecut si pentru alte asemenea angajamente. Tocmai aici este si problema, caci bancile ce au creditat Rompetrol Rafinare Constanta (RRC pe Bursa de Valori Bucuresti) ar putea sa isi modifice politica si ar putea sa pune noi conditii, fapt ce ar pune in dificultate compania.

Acuzatiile aduse conducerii Rompetrol Rafinare Constanta sunt deosebit de grave: inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani sub aspectul schimbarii sau transferului de bunuri in scopul disimularii sau ascunderii provenientei ilicite a bunului, initierea sau constituirea unui grup infractional organizat in scopul spalarii sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor de pe piata de capital, complicitate la abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice.

Mai mult decat atat, Antena 1 si Antena 3 au prezentat o fotografie realizata in anul 2001 in care apar in acelasi cadru (desi nu se vede ca ar fi chiar impreuna) Dinu Patriciu si Omar Hayssam. Fotografia a fost facuta in Siria, intr-un magazin de pe aeroport. Exista o ipoteza conform careia Patriciu ar fi fost interesat de a initia o afacere in Siria, iar Hayssam ar fi fost motorul initierii contactelor, varianta respinsa de reprezentantul Rompetrol, care a explicat ca aparitia sa in acelasi cadru cu omul de afaceri sirian este pur intamplatoare.

"Ciobanul din fruntea tarii, Traian Basescu, este un comunist cu intentii de colectivizare a proprietatii private", a acuzat Dinu Patriciu intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Rompetrol din Bucuresti, de pe Calea Victoriei. "Probe importante din dosarul pe care il am la procuratura au ajuns pe mana companiilor concurente" a mai declarat Patriciu, care a subliniat ca economia este afectata de scandalul Rompetrol si ca, in cazul in care situatia va continua, exista pericolul ca RRC sa isi opreasca activitatea. Totusi, important de spus este ca Patriciu a declarat ca, in momentul actual, Rompetrol nu este in pericol.

Rompetrol varsa anual aproximativ 800 de milioane de dolari la bugetul de stat, suma care reprezinta aproximativ 7% din PIB, a mai spus Dinu Patriciu, adaugand ca sechestrul asupra actiunilor RRC ii va afecta in mod direct pe cei opt mii de angajati ai companiei pe care o conduce. "Instituirea sechestrului asigurator a fost efectuata fara ca procurorii sa instiinteze societatea asupra acestei masuri ori asupra motivelor pentru care procurorii au dispus instituirea masurii sechestrului", a aratat The Rompetrol Group (TGR) Rotterdam intr-un comunicat de presa.

Rompetrol va contesta in instanta masura sechestrului pus asupra actiunilor, insa intre timp un semn de intrebare serios este pus asupra evolutiei RRC pe Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile RRC au fost suspendate in sedinta bursiera de miercuri, 8 martie, dar Rompetrol SA (simbol VEGA) s-a tranzactionat si a scazut 6,45% pe un fond de 760.000 de actiuni rulate. Este de asteptat ca Rompetrol Rafinare Constanta sa fie afectat la nivel bursier, insa analistii ii indeamna pe investitori sa evite panica si sa fie circumspecti.
Sursa: SmartFinancial

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *