Retrocedarile de paduri de pe Valea Trotusului din judetul Bacau au fost facute intr-un mod abuziv, este concluzia unui control al Ministerului Agriculturii. Vasile Lupu, secretar de stat in minister, a afirmat ca persoanele care au intrat in posesia padurilor nu aveau acest drept, improprietaririle fiind efectuate prin interpretarea abuziva a Legii 1/2000. In zona Vaii Trotusului, comisiile locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor a hotarat punerea in posesie a 8.814 hectare, dintr-o suprafata validata de 12.787 hectare.
Dupa ce au obtinut aceste suprafete de padure in mod ilegal, noii proprietari au inceput imediat sa defriseze. Astfel, s-au facut taieri ilegale pe o suprafata de 337 hectare, insemnand 6.188 metri cubi de padure.
Interpretarile abuzive ale legislatiei in vigoare au fost efectuate prin corelarea cu o lege foarte veche din 1945 privind reforma agrara. In acea perioada a fost intocmita o lista de persoane care urmau sa fie improprietarite. Acestea au revendicat insa alte terenuri decat cele la care aveau dreptul si, astfel, cu ajutorul celor din comisiile de validare si cu ajutorul sefilor de ocoale silvice, au ajuns in proprietatea padurilor din Valea Trotusului. Printre persoanele suspectate de implicarea in aceasta ilegalitate este si fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Viorel Ghelase. Dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Vasile Lupu a mai spus ca in Bacau s-au efectuat defrisari masive care au contribuit la dezastrul provocat de inundatiile din ultima vreme. Din 20.200 hectare, s-au defrisat in total 2.100 hectare, iar 18.000 hectare au fost taiate partial. Si in judetul Vrancea exista o situatie asemanatoare, din 12.000 hectare fiind defrisate ilegal cam 1.000 hectare, iar alte 2.000 ha, partial. Un alt exemplu il constituie judetul Dolj, care, desi este sarac in paduri, a fost vaduvit de 5.000 hectare de padure, din totalul de 10.000 ha! Lupu sustine ca inundatiile ar fi avut un impact mai mic daca nu ar fi existat aceste ilegalitati, avand in vedere ca un arbore poate retine intre 35 si 45 litri de apa.Inundatiile din ultima vrme au provocat pagube in valoare de 954 miliarde lei, a mai spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.
Have something to add? Share it in the comments.