Stiri si noutati

ANEIR: Romania exporta materii prime sub sigla straina

Arpad Dobre

Peste 90% din exporturile de materii prime si semifabricate sunt efectuate sub sigla straina, a declarat ieri secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu. In cadrul unei conferinte cu tema "Comertul international si proprietatea intelectuala", el a precizat ca, in perioada 1990-2002, cresterea exporturilor in Uniunea Europeana s-a concentrat in principal in doua ramuri: industria textila, unde volumul a crescut de 16 ori, si in industria de incaltaminte, unde cresterea a fost de 23 de ori. "Peste 95% din aceste exporturi provin din operatiuni de tip Lohn si se efectueaza sub sigle ale unor firme straine. Noi trebuie sa promovam creatia proprie si nu sa devenim "mestesugarii" Europei, a spus Ionescu.

Nu exista marci puternice

Romania nu are in prezent marci puternice de firma pentru produsele romanesti si nu este identificata ca avand produse de calitate pe pietele externe, a declarat Cristian Lianu, director general in cadrul Ministerului Economiei si Comertului. El a mentionat ca, sub acest aspect, identitatea nationala este scazuta, iar Romania are destul de putine marci inregistrate in exterior. "Pentru aceasta este necesara o marca comuna pentru un grup restrans de produse, asa cum s-a procedat in Elvetia cu "Swiss Label", in Italia cu "Chianti Classico", in Ungaria cu "Hungaricum" si in Cermania cu "CMA". Prin introducerea si la noi a acestui tip de marci se introduc criterii de eligibilitate mai restrictive decat cele derivand din programul Fabricat in Romania", a spus Lianu.

Protectia marcii – absolut necesara

Protectia proprietatii industriale este necesara din doua motive principale: exclusivitatea, conferita de actul de protectie, si contrafacerea, impotriva careia nu se poate lupta eficient fara existenta documentului de protectie valabil, a declarat directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, Gabor Varga. El a mentionat ca, pe de o parte, orice afacere este mult mai profitabila daca are exclusivitate pe piata, iar pe de alta parte, nu exista contrafacere fara drept protejat. "Va reamintesc faptul ca, potrivit legii, exploatarea unui brevet de inventie duce la scutirea de impozit pe profitul obtinut din aceasta activitate", a mai spus Varga.

Este demn de retinut faptul ca, in cazul produselor de tip Gerovital, de exemplu, desi s-a obtinut protejarea marcii in aproape toate statele lumii, anumite persoane fizice au reusit inregistrarea produsului in nume propriu in Mexic, Costa Rica, Japonia. De asemenea, in anumite tari din America de Sud nu s-a putut obtine protectia proprietatii industriale, din cauza presiunii facute asupra guvernelor respective de anumite firme. Pe de alta parte, potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Vamilor, titularii de proprietate industriala si intelectuala straini sunt mult mai interesati de apararea drepturilor lor, decat cei romani, iar comertul cu marfuri contrafacut si pirat infloreste si ca urmare a acestei lipse de interes.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *