Stiri si noutati

Apa minerala se va scumpi cu pana la 10%

Incepand de luna viitoare, pretul apei minerale ar putea creste cu pana la 10% fata de nivelul actual, din cauza introducerii taxei vamale de 3% pentru importul de granule PET, folosite la productia ambalajelor din plastic si a majorarii pretului la utilitati si combustibili, au declarat reprezentantii patronatelor din domeniu.

Consumul autohton, 1/3 din cel european

Presedintele unei companii producatoare de ape minerale si-a manifestat ieri nedumerirea in legatura cu introducerea, prin HG 2169/2004, a taxei vamale de 3% pentru materia prima din care se fabrica PET-urile. Potrivit Hotararii initiate de fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, rolul acestei taxe este atragerea de venituri la bugetul statului si protejarea productiei interne. Cretu spune ca decizia va avea efecte contrare, mai ales ca se asteapta la scaderea consumului apei minerale, dupa ce pretul acesteia va creste cu 3 pana la 10%. "Cresterea pretului va fi in functie de marimea agentului economic care produce apa minerala. La agentii economici mari care importa PET, aceasta crestere va avea o influenta mai redusa, probabil de 3%-3,5%, dar la agentii economici mai mici, cresterea pretului va ajunge si la 10%", a precizat Cretu.

Si sucurile imbuteliate in recipiente PET se vor scumpi cu circa 3%. Octavian Cretu a apreciat ca aplicarea taxei vamale nu este justificata, in conditiile in care in Romania nu exista producatori de granule PET.

Potrivit presedintelui Romaqua, ponderea granulelor in costul total de productie este de 40-60%, iar in Romania exista o singura capacitate de productie care asigura numai 7% din necesarul intern.

"Sunt tari care acorda prime si subventii pentru exportul de apa minerala, deci cum putem sa concuram cu firmele din aceste tari?", a intrebat Cretu, care spune ca volumul exportului de apa minerala va scadea din cauza cresterii pretului.

Anul trecut, exporturile au reprezentat 2% din volumul total de apa minerala produsa in tara. Un roman a consumat, in medie, circa 40 litri de apa minerala, mai putin cu 4,5% decat in 2003. "In 2004, nu a fost vara torida si asa se explica scaderea volumului pietei. Pentru acest an, ne asteptam insa la o crestere de 5-7% sau, daca avem si sezon normal de vara, 10%", a previzionat presedintele Romaqua.

In Uniunea Europeana, consumul mediu de apa minerala este de 150 litri pe locuitor anual, existand tari unde productia este subventionata, pentru stimularea consumului. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *