Stiri si noutati

Aquaproiect, firma sotiei fostului ministru Ilie, recunoaste ca a primit contracte fara licitatie

Consuela Stegarescu

Reprezentantii firmei Aquaproiect au recunoscut, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca au primit contracte de proiectare a lucrarilor de indiguire prin "negociere cu o singura sursa".

"Sunt negocieri cu o singura sursa in baza OUG 60/2001 privind achizitiile publice, art.12, pct. 4 care spune: "in situatia de forta majora (calamitate naturala)", si care au fost negociate ca urmare a HG-urilor aparute in acest sens. Aceste HG-uri au fost date sub toate guvernarile, majoritatea lucrarilor executate in anul 2001, cand am preluat conducerea societatii, fiind lucrari in continuare incredintate prin HG-uri sau licitatii la comanda conducerii Companiei din anul 1998-1999", a declarat, ieri, managerul Aquaproiect, Liliana Dragan.

Reamintim ca seful Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Aurel Pana, a declarat marti ca proiectele de indiguire au fost realizate, intr-o proportie covarsitoare, de o singura firma – Aquaproiect, cele de executie a lucrarilor fiind realizate cu precadere de alte trei firme. "Foarte multe lucrari de gospodarire a apelor, efectuate in perioada 2000-2004, au fost acordate cu dedicatie unor anumite firme", declara, marti, directorul ANAR. "Cand este vorba de dedicatie, m-am referit la acest lucru (coruptia institutionalizata, n.r.). Stiti foarte bine ca marea problema a Romaniei in legatura cu aderarea la Uniunea Europeana a fost strict legata de coruptia institutionalizata si coruptia institutionalizata nu se face decat prin acte normative emise la nivelul Guvernului. In momentul in care ai un HG de atribuire pentru o singura societate, este clar ca este cu dedicatie", a spus Pana.

Aquaproiect a primit 60-70% din proiecte

Reprezentantii Aquaproiect s-au aparat de acuzatiile directorului Aurel Pana, precizand ca in perioada 2000-2004 ei au castigat "numai" 60-70% din totalul proiectelor de indiguire. Contactat telefonic, directorul ANAR nu a facut decat un singur comentariu pe marginea afirmatiilor reprezentantilor Aquaproiect: "Daca au recunoscut ca au castigat 60-70% din proiecte, inseamna ca mi-au dat dreptate. Restul nu comentez: sa studieze legislatia in vigoare. Eu nu i-am acuzat de nimic nici pe ei (n.r.: Aquaproiect), nici pe ceilalti".

Sotia fostului ministru, actionar majoritar

Sotia lui Aurel Constantin Ilie, ministrului mediului din perioada 2000-2001, detine, din 2002, 70% din actiunile APA Proiect, societate care administreaza Aquaproiect SA, potrivit declaratiilor lui Dragan. Cu toate acestea, Dragan sustine ca nu exista nici un fel de conflict de interese, deoarece la data respectiva, ministrul Ilie era deja detasat in diplomatie. Liliana Dragan nu vede nimic suspect in faptul ca o firma privata, condusa de sotia fostului ministru, primeste 70% din lucrarile de proiectare a digurilor, la nivel national, fara sa miste un deget.

Schimbarile politice, palida justificare

Managerul Aquaproiect a acuzat ieri conducerea Ministerului Mediului si a ANAR ca la momentul producerii inundatiilor "se ocupa cu schimbarea specialistilor din teritoriu pe criterii politice, viiturile luandu-i prin surprindere". Mai mult, Liliana Dragan a afirmat ca in perioada inundatiilor, ministrul mediului nu s-a deplasat in zonele calamitate pentru a decide masurile care trebuie luate.

In acelasi timp, managerul Aquaproiect ii acuza pe ministrul mediului, Sulfina Barbu, si pe directorul Apelor Romane ca incearca sa indeparteze aceasta firma de la castigarea altor contracte, avand in vedere ca "incriminarile" au fost facute intr-o perioada in care "apar anunturi pentru licitatii pentru lucrari deosebite pe fonduri externe de la Banca Mondiala".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *